Ystävyystaitojen opettelu voi pelastaa lapsesi tulevaisuuden

Ketään ei voi pakottaa olemaan toisen kaveri. Ystävyystaitoja voi silti oppia, ja sitä kautta parantaa sosiaalisia mahdollisuuksia elämässä.


​Ystävyyssuhteiden merkitys lapselle

Toimivien ystävyyssuhteiden kautta lapsi oppii toimimaan ryhmässä; asioiden ja tavaroiden jakamista, sekä riitatilanteiden hallintaa. Lapsi oppii muiden lasten kanssa leikkimisen kautta myös empatiaa. Lapsen ystävyyssuhteilla on suuri merkitys hänen sosiaaliseen elämäänsä tulevaisuudessa. Varhaiset ongelmat saman ikäisten kanssa ennustavat useimmiten sopeutumishäiriöitä ja yksinäisyyttä jo nuoruusiällä.

​Miksi ystävien saaminen ei onnistu?

Lapsilla, jotka ovat vilkkaita tai joilla on tarkkaavaisuushäiriö, on vaikeampi solmia ystävyyssuhteita. He ovat usein kykenemättömiä ottamaan huomioon leikkikavereitaan ja heidän käyttäytymisensä saattaa olla häiriköivää. Uhkaavasti käyttäytyvä lapsi torjutaan ja eristetään ryhmästä, ja pahan mielen kierre, sekä yksinäisyys jatkuvat. Eristäytymiseen saattavat johtaa myös mm. kehityksellinen viivästyminen, ujous, epävarmuus, ja muista syistä johtuva sosiaalinen vetäytyminen.

​Opeta lapselle miten mennä mukaan ryhmään

Kaikki lapset eivät osaa tehdä sopivaa aloitetta päästäkseen mukaan leikkiin. Silloin voi harjoitella roolileikin avulla miten lähestyä muita lapsia. On odotettava sopivaa taukoa keskustelussa tai leikissä, ja pyydettävä päästä mukaan.

"Teillä on kiva leikki meneillään. Pääsenkö mukaan?"

"Millä leluilla minä voin leikkiä?"

​Opeta vuorovaikutustaitoja leikin kautta

Voit leikkiä lapsesi kanssa päivittäin käyttämällä vapaaseen leikkiin sopivia leluja, esim. rakennuspalikoita tai piirustustarvikkeita. Näytä leikin aikana mallia jakamisesta, vuorottelusta ja ystävällisestä kommunikaatiosta. Anna lapsen ohjata leikkiä, kuuntele häntä ja kehu hänen oivalluksiaan. Kehu myös joka kerta, kun lapsi käyttäytyy uudella toivotulla tavalla.

​Keskustelutaitojen harjoitteleminen

Keskustelutaitojen oppiminen parantaa huomattavasti sosiaalista toimintaa. Roolileikkien kautta lasta voi opettaa kertomaan itsestään, mutta myös puheenvuoron odottamista, kuuntelemista, kiinnostuksen osoittamista, kiittämistä, toisten kehumista, anteeksi pyytämistä, toisen lapsen tuntemuksista kysymistä jne. Kehu lastasi aina kun hän käyttää jotain em. taidoista.

Kotona voit valvoa lasten leikkiä

Anna lapsesi kutsua ikätovereitaan kylään. Suunnitelkaa yhteinen toiminta niin, että sillä on selkeä tarkoitus, ja se kiinnostaa vierailevaa kaveria. Valvo tässä tapauksessa leikkimistä ja pidä lapsille välipalatauko jos tilanne alkaa olla levoton tai riitainen. Osoita kiinnostusta lapsen kaveria kohtaan ja ole esimerkkinä omalle lapsellesi. Ensimmäiset vierailut voivat olla lyhyitä.

Ella-mobiiliosvelluksen kautta voit löytää lapsellesi kavereita. Lataa sovellus iOS- tai Android -puhelimeesi ja täytä siellä profiilisi. Kaverihaun kautta näet muut sovelluksen käyttäjät lähialueellasi.

​Riitatilanteiden ratkaisun opettaminen

Jotta ystävyyssuhteet olisivat jatkuvia, tarvitaan ongelmanratkaisutaitoja. Kun lapset haluavat leikkiä eri leikkejä ja syntyy riita, voit keskeyttää tilanteen sanomalla:

"Nyt meillä on ongelma, kun te haluatte leikkiä eri leikkiä. Onko teillä ehdotuksia miten ratkaisemme tämän ongelman?"

Kun lapset keksivät erilaisia ratkaisuja, he päätyvät lopulta johonkin ratkaisuun yhteisymmärryksellä. Samalla he oppivat miten riitatilanteita käsitellään. Muista jälleen kehua heidän yhteistyötään ja ongelmanratkaisutaitojaan.

Opeta lapselle myönteinen sisäinen puhe

Jatkuvat pettymykset huonontavat lapsen itsetuntoa ja voimistavat hänen kielteisiä ajatuksia itsestään.

"Kukaan ei pidä minusta. Olen surkea"

Kerro lapsellesi, että se ei ole totta. Opeta häntä tunnistamaan kielteinen sisäinen puhe, ja korvaamaan ajatukset myönteisillä totuuksilla. Kun hän tulee kiusatuksi tai eristetyksi, hän voi kertoa itselleen esim:

"Löydän toisen kaverin."

"Pysyn rauhallisena, en lyö. Yritän uudelleen."

Tällä tavoin lapsi oppii säätelemään tunteitaan ja sen kautta käyttäytymistään. Lapsen on tärkeää saada ohjauksen lomassa myös myönteistä palautetta muilta. Tuomalla esiin lapsen vahvuuksia ja onnistumisia hän oppii näkemään ja tunnistamaan hyviä puoliaan. Itsetunnon kasvaessa myös lapsen kokemus itsestään muuttuu myönteisemmäksi.

Lähde:

Ihmeelliset Vuodet, Carolyn Webster-Stratton

 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?