Pojatkin kaipaavat kaveria.

Poikien yksinäisyys on surullista ja yleistä.

 Poikien menetetty yhteys ystäviinsä vaikuttaa suoraan heidän aikuisina miehinä koettuihin ongelmiin monella eri elämän alueella. 


Poikien menetetty läheisyys

On yleisesti ajateltu, että poikien ystävyyssuhteet ovat sattumanvaraisia ja vaihtuvaisia. Kun lisäksi asetetaan romanttinen rakkaus platonisten ystävyyssuhteiden edelle, niin varsinkin pojat ajetaan yhteiskunnassamme emotionaalisesti eristäytyneeseen elämään. Poikien menetetty yhteys ystäviinsä vaikuttaa suoraan heidän aikuisina miehinä koettuihin ongelmiin monella eri elämän alueella. Vaikka miehet eläisivät parisuhteessa, tai olisivat perheellisiä, monet heistä tuntevat edelleen syvää menetyksen tunnetta.

Yhteiskuntamme mieltää pojat aktiivisuuskeskeisiksi, tunteensa piilottaviksi ja kiinnostuneiksi vain omasta itsenäisyydestään. Yksinäinen Cowboy on kuvannut aikanaan miehen maskuliinisuutta, ja antanut ymmärtää, että miehen suurimmat tarpeet ovat kilpailu, sekä itsenäisenä pysyminen.

Kuitenkin yli 85% (20.vuoden aikana) haastatelluista teini- tai esiteini-ikäisistä pojista kertoo lähimmän ystävyyssuhteensa toisen pojan kanssa olleen korvaamaton. Pojat ovat saaneet keskenään jakaa ajatuksiaan, tunteitaan ja syvimpiä salaisuuksiaan kasvaessaan rinnakkain kohti aikuisuutta.

Ajaako poikien pelko eristäytyneisyyteen?

Poikien päästyä murrosiän ohi, he alkavat puhua vähemmän. Kulttuurimme liittää poikien läheisen suhteen tiettyyn ikään, naisellisuuteen tai homouteen. Leimatuksi tulemisen pelossa poikien syvät ystävyyssuhteet haihtuvat, vaikka he sisimmässään edelleen kaipaavatkin sitä. Sen sijaan, että pojat keskittyisivät siihen, mitä ovat, he välttävät pakonomaisesti tulemasta siksi, mitä pelkäävät. Näin heistä tulee autonomisia, tunteensa peittäviä ja eristäytyneitä.

Amerikassa 16-19-vuotiaiden poikien itsemurhat kasvavat viisinkertaisiksi tyttöihin verrattuina. Nimenomaan tämän ikäluokan pojat ovat olleet kouluampujina Amerikassa tapahtuneissa tragedioissa. 

Psykologian professori Niobe Way toteaa, että Amerikassa vallalla oleva macho ilmapiiri on pakottanut sukupolvittain nuoria miehiä hylkäämään todellisen itsensä, sekä rakkaat ystävänsä, juuri astuessaan miehen ikään. Näin yksinpärjäävän cowboyn malli on jatkanut kulkuaan isiltä pojille.

Suomalaiset isit

Suomalaisista isistä 30% kokee jonkin verran yksinäisyyttä. Lisäksi pitkäkestoisesti yksinäisiä isiä on 7%. He kokivat enemmän myös parisuhdetyytymättömyyttä, sosiaalisia pelkoja ja masennusta kuin ei-yksinäiset (Niina Junttila, Kasvatuspsykologian Dosentti, Turun Yliopisto). Voisiko amerikkalaistutkimuksen perusteella löytynyt yksinäisyyden malli elää myös Suomessa?

Ellan käyttäjinä on myös isiä. Yksinhuoltajat ja perheelliset ovat kaikki tervetulleita löytämään Ellan kautta vertaistukea sekä uusia ystäviä elämän polulle. Lataa sovelluksemme iOS:lle tai Androidille, ja tule mukaan rakentamaan uusia ystävyyssuhteita koko perheelle.

Lähteet:

Niobe Way, Psykologian professori, New Yorkin Yliopisto

Mark Greene / Why do We Murder the Beautiful Friendships of Boys?

 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?