Vinkkejä perhevapaalaisille

Näillä kymmennellä tavalla teet perhevaapastasi mielekkäämmän.


Hoitovapailla tehdään tärkeää työtä. Lapsen varhaiset vuodet ovat hänen koko elämänsä kannalta kriittisimpiä vuosia, joten lasta hoidettaessa luodaan perustaa hänen mielenterveydelleen. Varhaiset lapsuudenkokemukset vaikuttavat vielä 80-vuotiaissa vaareissa ja mummoissakin. Pienet lapset ovat usein myös hyvin tapaturma-alttiita, joten heidän hengissä pitäminen on jo yksi urakka ja saavutus. 

Vaikka kotiäidin/isän työ on arvokasta, saattavat monille vanhemmille jatkuvat uhmakohtaukset, univelat ja muut vaikeudet tehdä ajasta lähes kestämätöntä. Yksi vaihtoehto on viedä lapset hoitoon, toinen vaihtoehto on taistella hoitovapaiden haasteita vastaan, mikäli se on taloudellisesti mahdollista. Alle olen kirjannut vinkkejä, joiden avulla voi pyrkiä tekemään hoitovapaista itselleen mielekkäämpää aikaa.

Osittain töitä tai opintoja hoitovapaalla

1. Freelancer/osa-aikatyö

Oletko miettinyt mitä kaikkea osaat? Minkä tekemisestä nautit? Mistä saat virtaa? Mitä olet joskus aikaisemmin tehnyt? Mihin asiaan/asioihin olet halunnut pitkään vaikuttaa? Tekeminen voi olla jotain, johon sinulla on koulutusta ja/tai työkokemusta, mutta myös jotain sellaista jonka tekemisestä nautit. Esimerkiksi laskutuspalveluiden ansiosta oman freelancerprojektin käynnistäminen on helppoa, eikä yritysmäisen toiminnan aloittaminen välttämättä vaadi oman toiminimen perustamista. Freelancerprojektin käynnistäminen on hauskaa, voit vaikka aloittaa miettimällä millaista palvelua haluat tarjota. Myös omien nettisivujen ja ns. työnimen keksiminen ovat inspiroivaa tekemistä. Ehkä saat houkuteltua mukaasi jonkun toisenkin? Tai onko sinulla työpaikka, jossa voisit välillä tehdä keikkatöitä? Jos ei, olisiko työelämällä tarjota satunnaisia keikkatöitä? Freelancerina voit myös itse tarjota palveluasi yrityksiin (tai kotitalouksiin), jolloin yritys ostaa palvelusi ilman, että varsinaisesti palkkaa työntekijäkseen. Mikäli saat kuntalisää, kannatta selvittää kunnalta saatko tienata perhevapailla ja millaisin ehdoin. Työelämässä mukana pysyminen voi pitää mieltä virkeänä, kun elämässä on lastenhoidon lisäksi muitakin sisältöjä.

2. Vapaaehtoistyö

Oman ajan antaminen vapaaehtoistyöhön on arvokasta ja palkitsee sekä auttajan, että autettavan.  Esimerkiksi Suurella sydämellä- palvelusta löytyy oma rekrytointikanava, josta voit etsiä omalta tai lähimmältä paikkakunnaltasi sopivaa hyväntekeväisyystyötä, jossa voisit olla mukana. Ehkä lähialueellasi on myös palvelutaloja tai MLL:n paikallisyhdistys, jonka toimintaan voisit myös antaa aikaasi? 

3. Opinnot

Jos olet miettinyt joskus alanvaihtoa, nyt voi olla hyvä tilaisuus hoitotyönohella käydä kursseja aiheesta, josta olet kiinnostunut. Myös tavoitteeton opiskelu virkistää!

Verkostojen luominen ja ylläpitäminen

4. Lapsiperheverkoston luominen

Toisiin samassa elämäntilanteessa olevien kanssa voi olla hyvä olla yhteyksissä. Silloin voi saada vertaistukea ja ymmärrystä, ehkä myös mahdollisuuden auttaa toisia lapsiperheitä ja toisaalta tulla itsekin autetuksi. Monien ihmisten hoitopäivät sujuvat usein huomattavasti helpommin, kun lapsilla on leikkiseuraa. Silloin aika kuluu jouhevasti ja vanhempi pääsee näkemään, miten oma lapsi käyttäytyy toisten seurassa. Hoitovapailla on myös erittäin hyvä tilaisuus antaa lapselle ohjeita sosiaalisiin tilanteisiin liittyen, joista hän hyötyy myöhemmin ollessaan isossa lapsiryhmässä. Ella-sovellus on luotu juuri siihen tarkoitukseen, että mahdollisimman moni löytäisi sopivaa ja monipuolista leikkiseuraa lapsilleen. Toki hyviin leikkikavereihin voi törmätä ihan omassa lähipuistossakin, tosin sovelluksen avulla voit tavata myös sellaisia uusia tuttavuuksia, joita ei muutoin tulisi kohdanneeksi! Runsas kaveripiiri tuo lisää ulottuvuuksia lapsesi elämään.

5. Kutsujen järjestäminen

Kutsut ovat hyvä tapa järjestää omille ja toisten lapsille kohtaamisia sekä samalla tutustua toisiin vanhempiin. Vaatekutsut ovat yksi hyvä ja suosittukin keino koota samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä yhteen. Kutsuja voi olla myös muunkinlaisia, joihin ei välttämättä tarvitse liittyä rahan käyttämistä. Kutsut voivat olla myös ihan vain yhteisiä kokoontumisia, esimerkiksi lettukestit.

6. Ryhmän perustaminen

Oman alueen lapsiperheistä ja/tai lasten leikkikavereista voi perustaa oman ryhmän, esim. whatsApp-ryhmän tai Facebook ryhmän, jossa voi ehdotella hoitovuoronjärjestämisiä, puistotreffejä tai lounastapaamisia. Uusi tapa etsiä kavereita lähialueelta on ilmainen mobiilisovellus Ella. Voit ladata sovelluksen tästä iOS- tai Android versioina.

Tekemistä omille ja toisten lapsille

7. Lapsiryhmän ohjaaminen

Perustaisitko oman liikuntakerhon? Tai näytelmäkerhon? Tai soittoryhmän? Samalla voit luoda lapsille harrastuksen ja kerhosuunnittelu vie mukavasti ajatuksia pois hoitotyön rutiininomaisuudesta. Monille lapsiperheille voi harrastusten järjestäminen olla hankalaa taloudellisesta tilanteesta johtuen, joten ilmaisen harrastuksen luominen toisille voi olla monelle huojennus. Jos kerhon perustaminen tuntuu liian työläältä, voit jakaa toisten kanssa kerhovuoroja, jolloin kukin vastaa omasta kerhovuoron toiminnasta.

8. Oman lehden toimittaminen

Keräisitkö lähialueen lapsilta artikkeleita omaan lehteesi? Tai kirjoittaisitko lehden itse jostain aihepiiristä? Lehden kokoaminen on mielenkiintoista työtä ja valmis lopputulos ilahduttaa monia. Myös oman blogin aloittaminen voi olla mielekästä kirjoitustyötä.

Arjen järjestelyt

9. Arjen sujuvoittaminen

Onko lapsilla riittävästi virikkeitä? Onko heidän käytössään vesivärit, väriliidut ja muovailuvahat? Kuunteletteko musiikkia tai löytyykö kodistanne lastenlaulu cd:tä? Entä soittimia? Haetteko kirjastosta usein uutta luettavaa? Päiväretket esim. keskustaan, museoon, maatilalle tai kirjastoon tuovat myös hyvää vaihtelua ja ravintolat tarjoavat hyviä tilaisuuksia opetella käytöstapoja. Virikkeiden määrästä tai laadusta ei tarvitse ottaa paineita, lapset osaavat usein etsiä myös itse sopivaa tekemistä. Kun hankkii hyvät sade- ja hellevarusteet sekä itselle, että lapsille, ei tarvitse olla säiden armoilla vaan puistoon voi säästä riippumatta poiketa koska tahansa niin halutessaan.

10. Oma aika ja kuntoprojekti

Kun järjestää itsensä riittävän usein kodin ulkopuolelle ja vapautuu hoitovastuusta, saa taas energiaa jaksaa hoitotyötä. Pitkät rataskävelyt ja kahvakuulan nostelu takapihalla voivat nostaa kuntoa ja mielialaa yllättävällä tavalla.

Voimia jokaiselle perhevapaalaiselle toivottaen,

Eeva-Leena Alanne, viisi vuotta perhevapaita pitänyt kasvatustieteen maisteri.

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?