Vauvahieronnan monet edut

Hieronta syventää vanhempien ja vauvan suhdetta ja auttaa tämän kehitystä henkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti.  

 


Hieronta on tehokas tapa osoittaa kiintymyksensä toiseen ihmiseen, ja siitä on monenlaista etua eri ikäkausina. Vauva tulisi totuttaa pikkuhiljaa hierontaan ja seurata hänen reaktioitaan eri kehon osia hierottaessa. Vauvahieronta onkin hellävaraista, rytmistä sivelyä ja pusertelua, joka lisäksi voimistaa vauvan ja vanhemman tunnesidettä.

Säännöllisen vauvahieronnan etuja

- Voimistaa verenkiertoa ja tehostaa hengitystä.

- Parantaa ruoansulatusta, helpottaen mm.koliikkivaivaa.

- Rentouttaa ja laukaisee lihasjännitystä. 

- Auttaa vauvaa muodostamaan käsitystä omasta kehostaan ja kehon osistaan.

- Vauva kokee turvallisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

- Antaa isälle mahdollisuuden kehittää läheinen suhde lapseensa jo vauvaiässä.

- Ehkäisee äidin synnytysmasennusta tai helpottaa sen kokemista.

Tulisiko hieronnassa käyttää öljyä?

Hieronnassa voi käyttää öljyä tai vauvavoiteita poistamaan kitkaa ja hoitamaan vauvan ihoa. Öljyistä sopivat kylmäpuristetut öljyt, esim. manteli, vehnänalkio, kookos ja rypsi. Edellisenä päivänä voi sivellä öljyä vauvan iholle ja tarkistaa, ettei siitä tule hänelle reaktiota. 

Mikä on paras ajankohta vauvahieronnalle?

Otollisin aika vauvan hieronnalle on n.45 minuuttia ruokinnan jälkeen, niin tulee vältettyä pulautteluja. Se, miten usein ja mihin aikaan päivästä hieronta tapahtuu on kiinni vanhemmista ja vauvasta. Vauvoille olisi kuitenkin hyvä luoda sama rytmi jokaiselle päivälle. 

Mistä aloitan?

Luo rauhallinen ja fyysisesti lämmin ympäristö. Voit soittaa rauhoittavaa taustamusiikkia tai hyräillä itse vauvalle. Hyvänä hieronta-alustana toimii vuode tai lattialle levitetty pehmeä alusta, kunhan siinä ei tule kylmä. Varaa vierellesi lämmin peitto vauvaa varten ja pyyhkeitä pulauttelun tai muun pyyhkimiselle. 

Aloita sivelemällä vauvan jalkoja nivusiin asti ensimmäisten päivien aikana. Näin hän tottuu hieronta-kosketukseen. Seuraavina päivinä voi edetä vatsaan, rintakehään, kylkiin, käsivarsiin, selkään, hartioihin, niskaan ja päähän. Päähän ei kannata hieroa öljyä, ellei päänahassa ole karstaa.

Rutinoi hierontakuvio

Opettele hierontakaava, jota käytät joka kerta. Silloin vauva oppii tietämään mitä odottaa, ja hänen on helpompi nauttia hoidosta. Kun valmistelet vauvaa hierontaan, kerro hänelle että hierontahetki alkaa, ja hierottaessa voit kertoa hänelle mitä kehon osaa hierot. 

Miten hieron vauvaa?

Netistä löytyy paljon kuvallisia ohjeita vauvahieronnan tekemiselle (esim. Metropolian Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tekemä vauvahierontavideo Youtubessa).

Vauvaa hierottaessa tärkeintä on olla hellävarainen pienen ihmisen keholle. Vauvan kasvaessa hierontaotteitakin voi jonkin verran voimistaa. Hieronta on hyvä keino helpottaa kasvavan lapsen kasvukipuja missä iässä tahansa. Ja varsinkin illalla annettu rauhallinen hieronta tai sively auttaa lasta nukahtamaan helpommin.

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?