Vanhemmuusvinkit eivät ole sääntöjä

Vanhemmuus voi joskus tuntua suorittamiselta. Joka tuutista tulee vinkkejä ja ohjeita suuntaan ja toiseen: “Älä anna lapsesi tehdä näin. Tee näin, kun lapsesi tekee noin.” Mitä jos vaan ottaisi rennosti?


Ellan blogissa jaetaan usein pienimuotoisia vinkkejä vanhemmuuteen liittyen. Jokainen lapsi ja vanhempi ovat kuitenkin yksilöitä. Se, mikä toimii toisilla, voi toisilla johtaa kevyeeseen kaaokseen. Vinkeistä ei kannata ottaa paineita. Niitä voi lukea pilke silmäkulmassa ja poimia yhden asian sieltä ja toisen täältä. Tai olla poimimatta. Täältä ruudun takaa on huomattavasti helpompi jakaa näitä vinkkejä kuin tositilanteessa.

Nyt opettelemme ottamaan rennosti.

Hellitä helikopterisi ohjaimista

Helikopterivanhempi on nimensä mukaisesti kuin helikopteri, joka pörrää lapsensa yllä taukoamatta ja tarkkailee hänen jokaista liikettään. Helikopterin hyöriminen on tukahduttavaa niin lapselle kuin ylisuojelevalle aikuisellekin.

Helikopterivanhemmuus voi aiheuttaa lapselle neuroottisuutta, vaikka vanhemmat tarkoittaisivatkin lapsen parasta. Lifehack.orgin mukaan helikopterin ohjaimista loikkaaminen kannattaa. Silloin pystyy nauttimaan lastensa seurasta paremmin. Eikä tarvitse koko ajan seurata jännittyneenä heidän edesottamuksiaan.

Tutustu lapsen aikavyöhykkeeseen

Jotkut odottavat, että lapset vastaisivat heidän käskyihinsä viipymättä. Usein lapset eivät valitettavasti kuitenkaan vastaa salamana käskyyn eivätkä seuraavaankaan. Tämä johtaa siihen, että vanhempi toistaa käskyn säestettynä kasvavalla ärsytyksellä.

Lapsi kyllä kuulee käskyn. Hän vain usein aikoo toimia vasta, kun on tehnyt askareensa eli leikkinyt leikkinsä loppuun. Tuntuu, että he elävät hieman eri aikavyöhykkeellä, mutta usko pois – kyllä se vastaus sieltä tulee ilman käskyn toistoakin. Ehkä.

Ei kakku, vaan wokki

Mamamia-sivuston mukaan lapsen kasvatus muistuttaa enemmän wokin valmistusta kuin kakun tekoa. Ohjeet eivät ole niin justiinsa. Sitä tavallaan keksii keinoja sitä mukaa, kun homma etenee – saatavilla olevia ainesosia käyttäen.

“Kakun tekijät” koittavat orjallisesti seurata reseptiä. He ahdistuvat, jos jokin tarvittavista ainesosista puuttuu ja seuraavat kakun kypsymistä silmä kovana uuninluukun läpi. Noin vertauskuvainnollisesti.

Kuuluuko sinun menuusi kakku vai wokki?


Lähteet:
lifehack.org
​mamamia.com.au

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?