Puolet maailman pakolaisista on lapsia

20. pvä kesäkuuta vietetään vuosittain kansainvälistä pakolaispäivää. Pakolaisia on enemmän kuin koskaan ennen. Viime vuoden loppuun mennessä 65.3 miljoonaa ihmistä joutui lähtemään kodistaan paetessaan sotaa tai vainoa. Näistä lähtijöistä puolet oli lapsia.


Jotkut pakolaislapset ovat joutuneet kidutetuiksi, tai ainankin nähneet järkyttäviä asioita. Osa on traumatisoitunut muista syistä. Lisäksi he joutuvat mahdollisesti kohtaamaan muukalaisvihaa uudessa ympäristössä.

Osa lapsista on lähtenyt kotimaastaan vanhempien mukana, toiset ovat lähteneet ilman vanhempiaan. Joidenkin lasten vanhemmat ovat kuolleet tai kadonneet. Pakolaislapsilla on ikävä kotiin, mutta paluu on käytännöllisesti mahdotonta kotimaassa vallitsevien olosuhteiden takia. 

Suomessa nämä lapset pääsevät kouluun ja myöhemmin ammattikouluun, ja vaikeasti traumatisoituneet saavat erityisapua. Silti pahat kokemukset ja uuteen kulttuuriin sulautuminen voivat tuoda elinikäiset ongelmat.

Esimerkiksi Suomen Punainen Risti järjestää ystäväperhetoiminnan koulutuksia turvapaikanhakijoiden tueksi. Parhaimmillaan ystäväperhetoiminta palvelee kumpaakin osapuolta torjumalla syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Maahanmuuttajat ovat tervetulleita myös Ellan käyttäjiksi. Suomi kansainvälistyy muiden maiden lailla, ja kaikenmaalaisilla lapsilla on yhtäläinen halu päästä leikkimään muiden lasten kanssa. 

Lähteet: www.kaleva.fiwww.hs.fiwww.tamperelainen.fiwww.punainenristi.fi

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?