Seikkailijan matka satujen kirjoittajaksi

Vedonlyönnin seuraksena syntyi Ville Hytösen ensimmäinen satukirja.


Ville Hytönen kasvoi kodissa, jonka kirjahyllyt oli täytetty tuhansilla kirjoilla. Hänen sukunsa niin äidin kuin isänkin puolelta työskenteli kirjapainoalalla, joten kiinnostus kirjoihin ja lukemiseen siirtyi luonnollisesti myös Villeen. 

Sotarunoista lastenkirjoihin

Ville muistaa hyvin hetken, jolloin hän oppi lukemaan. Pihan seinämällä luki vakuutusyhtiö Kansan nimi, jonka kirjaimista hän yht'äkkiä osasi koota sanan. Oman lapsuutensa kirjoista Ville muistaa Kiljusen Herrasväen, Koko Kaupungin Vinskin, sekä Grimmin Sadut, joita vanhemmat eivät kuitenkaan mielellään lukeneet hänelle. 

Ville perusti kustannusyhtiönsä, Savukeitaan, jo lukioaikanaan. Hän on itse kirjoittanut mm. matkailukirjoja, ruokakirjoja sekä runoja, joiden aiheet pyörivät paljolti sodissa ja vihassa. Miten sellaisesta aiheesta siirrytään kirjoittamaan lastenkirjoja?

- Se tapahtui sattumalta. Löin vetoa kaverin kanssa, että pystyn kirjoittamaan lasten kirjan niin lyhyessä ajassa, etten edes kehtaa kertoa sitä! 

Käsikirjoitus valmistui aikataulussa, ja niin Villen ensimmäinen lastenkirja Taatelikujan Salaperäinen Pisteli julkaistiin Tammen kustantamana.

Muutto ja kiusatuksi tuleminen

Ville muutti Savosta Länsi-Suomeen mennessään yläasteelle. Erilainen murre ei mielyttänyt Rauman poikia ja Ville joutui kiusatuksi. Sosiaalisesti lahjakkaana nuorena Ville sai tilanteen haltuunsa ja vuoden kuluttua hän oli löytänyt paikkansa kiusaajien kaverina. Kiusaaminen kuitenkin jatkui, kohteina muut paikalle muuttaneet tulokkaat. 

Syyllisyydestä saduksi

Villen ikävät muistot osallisuudestaan erään venäläisen pojan kiusaamiseen synnyttivät kirjan aiheesta. Hipinäaasi Apinahiisi kertoo miten hengitysvaikeuksista kärsivä aasi joutuu kiusatuksi. Kiusaajana on ensin marsu, mutta kiusaajien määrä kasvaa isoksi joukoksi. Ja niin kaikki pilkkaavat aasia lällättelemällä "Hipinäaasi Apinahiisi!" Aasi on yksinäinen ja surullinen. Sitten aasi tapaa apinan, jota sama joukkio on kiusannut. Aasi ja apina ystävystyvät, ja ottavat haukkumasanat omakseen, jolloin lällättely menettää merkityksensä. Lopulta kaikki eläimet leikkivät ja laulavat yhdessä. Hipinäaasi Apinahiisi oli vuoden 2013 Finlandia Junior- palkinto ehdokkaana.

Lastenkirjojen tehtävä

- Nykyajan peli- ja televisiohahmot ovat vallanneet myös kirjamarkkinoita, ja vanhanajan sadut jäävät paljolti niiden varjoon. Kun vanhemmat eivät ota vastuuta lapsensa kasvatuksesta ja kouluissa resurssit eivät riitä lasten kasvun tukemiseen, kirja on se väylä, minkä kautta lapsi oppii elämän asioita ymmärtämällään tavalla. 

Eettiset lastenkirjat

Ville Hytösenlasten kirjoista voi lukea kasvattavia tarinoita, joita on helppo ymmärtää. 

Ötökkäkirjan valloittavat ötökkätarinat kertovat suvaitsevaisuudesta ja muutoksesta. Kuka Pelkää Naamiokoiraa taas koirafobiasta, ja miten siitä voi vahingossakin päästä yli. Isovaarin Alppiruusu syntyi Villen unesta, jossa hän kohtasi oman, jo kuolleen, isovaarinsa. Sadussa käsitellään kuolemaa omanlaisella tavalla. 

Seikkailija asettui Tallinnaan

Ennen isäksi tuloaan seikkailunhalu ja matkakertomusten kirjoittaminen veivät Villeä ympäri vähemmän tunnettuja alueita Euroopan itäisimmillä rajoilla. Paikoissa, joissa turisteja ei näkynyt, saattoi olla vielä sodan rippeet käynnissä. Mutta kun Werner-poika ilmoitti tulostaan, Ville päätti jättää riskialuilla matkustamisen. Nyt isä Ville, äiti Anniina, sekä Werner asuvat seesteisen oloisessa kodissaan Tallinnassa, ja Villen matkat suuntautuvat rauhallisille alueille, joskus koko perheen voimin.

Lapselle lukemisen hyödyt

Yhteisessä lukuhetkessä lapsi saa kokea aikuisen läheisyyden ja tuntea turvaa. Lukeminen kehittää sanavarastoa ja vuorovaikutustaitoja. Tarinat kasvattavat ihmisenä ja opettavat omaksumaan erilaisuutta. 

Kaiken kaikkiaan lukeminen on ilo ja nautinto, jonka voi jakaa myös toisten kanssa. Ella mobiilisovelluksen kautta voi kerätä läheltäsi lukuporukan, jossa vanhemmat vuorottelevat lukijoina. Lapset viihtyvät ryhmässä ja sadun kuunteleminen yhdistää. Samalla joku vanhemmista voi ottaa hetken vapaata aikaa itselleen. Lataa tästä Ella sovellus iOS- tai Android -puhelimelle.

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?