Perinteet ovat silta sukupolvien välillä

Tuoksuiko sinun mummilassasi pulla?


Monella meistä on lämpimiä muistoja isovanhemmistamme, jotka hellivät meitä erityisin tavoin. Tavat muuttuivat perinteiksi, joilla haluamme edelleen huomioida omia lastenlapsiamme. 

Vielä on olemassa pullantuoksuisia mummiloita

Suomalaisista perinteistä tulee mieleen suvun joulujuhlat, mummin leipomat pullat, ja mökillä vietetty perhejuhannus. Perinteisiin liittyy paljon muutakin. Kasvatusperinteet, elämänarvot, ajatusmallit, uravalinnat ja uskonto kulkevat perheissä sukupolvelta seuraavalle, usein ajattelematta asiaa sen kummemmin. 

Maailman vanhoissa kulttuureissa on mitä erilaisimpia perinteitä; esi-isien muistamisjuhlia, tatuoiminen eri elämäntilanteissa, ja miehuuskokeet. Myös kuninkaalliset ovat joutuneet tarkasti kunnioittamaan perinteitään ja protokollaansa. Maailman muuttuessa kulttuuriset perinteet hiipuvat ja muuttuvat enemmän ydinperhekohtaisiksi tavoiksi.

Ovatko perinteet tärkeitä?

Perinteiden jatkumo voi katketa erilaisista syistä. Ulkomaille muutto, sairaus, uskonnon vaihto tai uusperheen perustaminen saattavat muuttaa suvun vanhoja perinteitä. Olisiko kuitekin tärkeää ylläpitää jotain pientä tapaa, joka kertoisi perheen esivanhemmista? Iltalaulu, leivonnainen tai hassu ilme voi kertoa juuristamme yhtä hyvin kuin suvun hopea-astiaston käyttö jouluisin. 

Kun lapsille jaetaan perheen tai kulttuurin perinteitä he saavat tietää, missä heidän juurensa ovat. Kertomukset erikoisista perheenjäsenistä tai tapahtumista lisäävät erityisyyden tunnetta ja tarinat kasvattavat perheen ja suvun yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Arvojen siirto isovanhemmalta lapsenlapselle

Lasten ensisijaiset kasvattajat ovat hänen vanhempansa. Mutta isovanhemmilla on paljon annettavaa, minkä avulla lapsi voi löytää oman arvonsa ja paikkansa. Isovanhemmasta pulppuava nauru, lohduttava lempeys ja eheyttävä rakkaus ovat arvoja, joilla lapsi saa käsityksen elämän kauniista asioista. 

Toisinaan ilkeä isoäiti, määräilevä isoisä tai alkoholisoitunut isovanhempi antaa raadollisen kuvan ihmisyydestä ja suvusta. Joskus käy niin, ettei yhteyttä isovanhempiin halutakaan pitää yllä, eikä heihin liittyviä perinteitä jatkaa. Ja toisinaan yhteydet pysyvät, mutta lapsenlapsi onkin se, joka opettaa tärkeimmät elämänarvot isovanhemmilleen.

Lähde:

Grandparents.com

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?