Pehmolelu lohduttaa ja suojelee

Nalle on lapselle elävä olento, jonka merkitystä ei tulisi aliarvioida.


Ihminen kaipaa pehmeyttä

Melkein jokaisella meistä on ollut pehmolelu. Tai nuhjutyyny tai uniriepu. Pehmolelut, ja muut pehmeät ja halittavat esineet, antavat lapselle tunneperäistä lohdutusta ja auttavat toipumaan myös fyysisesti. Emoistaan erotetuilla apinavauvoilla tehtiin tutkimus, jossa yhdelle ryhmälle annettiin pehmolelu, ja toiselle rautalankapallo. Pehmolelun saaneet kasvoivat normaalisti ja olivat terveitä, kun taas kova pallo jätti apinapienokaiset huonompaan tilaan, huolimatta kunnollisesta ravitsemuksesta. Pehmeys edustaa jollain tavalla myös meille ihmisille äidin rakkautta ja luo sitä kautta lapsessa lohdun tunnetta.

Pehmolelu tukee tunneperäisessä stressissä

Kun lapsi käy läpi menetyksiä, pelkoa, tai suuria muutoksia, pehmolelulla on kyky rauhoittaa ja lohduttaa. Nallelle on helppo puhua asioista tai kommunikoida tunnetasolla sanattomastikin. Tunteiden läpikäyminen nallea halimalla vapauttaa tunneperäistä kipua ja vähentää lapsen ahdistuneisuutta. Lapsen joutuessa sairaalaan tutun pehmolelun mukaan ottaminen edesauttaa lapsen turvallisuuden tunnetta ja toipumista.

Pehmolelu ilmentää rakkautta ja hyväksyntää

Kukapa ei ostaisi pienelle lapselle pehmolelua? Pehmoisia hahmoja annetaan myös romanttisessa mielessä poika- tai tyttöystäville, sekä aviopuolisoille. Varsinkin nalleista on tullut yleinen rakkauden lähettiläs, joka lempeällä ulkonäöllään muistuttaa lapsia ja aikuisia siitä, että joku rakastaa heitä.

Pehmolelu siirtymävälineenä ja korvaavana esineenä

Pehmolelu toimii pienen lapsen tukena siirtyessä pois symbioosisuhteesta äitiin. Korvaavana esineenä toimii usein myös tutti, riepu tai nukke. Lapsen turvautuminen esineeseen helpottaa eroahdistuksessa, ja vaikuttaa jopa pitkälle aikuisuudessakin. Ilman pehmolelua lapsen aidot tunteet saattavat jäädä tukahdutetuiksi ja huomioimatta, jos hänellä ei ole muita keinoja ilmaista niitä. 

Anna lapsen pitää pehmolelunsa

Jos lapselta kielletään hänelle rakas pehmolelu, hän voi ahdistua. Varsinkin traumaattisissa tilanteissa pehmolelun tärkeys kärjistyy ja sen tuoma turva ja lohtu on vieläkin tärkeämpää. Tutkimuksissa on todettu, että lapset joilta vietiin heille tärkeät pehmolelut sairastuivat helpommin. Aikuinen voi kokea samantapaisen ahdistuksen hetkellisesti hukatessaan kännykkänsä, lompakkonsa, tai avaimensa.

Sopiiko pehmolelu aikuisen kainaloon?

Harva aikuinen lähtisi töihin nalle salkussaan. Nalle vaihtuu vuosien varrella kännykkään, videopeleihin, muotivaatteisiin, ja myöhemmin autoon, alkoholiin, taloon ja muuhun omaisuuteen. Aikuisten "esineet" ja nautintoaineet tuovat heille samalla tavalla turvallisuuden tunnetta ja pakoa todellisuudesta kuin pehmolelu tuo lapselle.

Pehmolelu ei kuitenkaan korvaa ihmiskaveria. Jos lapsesi on kaveria vailla, rekisteröidy Ellan käyttäjäksi ja löydä sieltä uusia kavereitä hänelle. Kirjautumissivut löytyvät tästä iOS- ja Android -puhelimille.

Lähteet:

https://www.psychologytoday.com/blog/the-guest-room/201407/more-just-teddy-bears

Cure Bears for Hope and Love

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?