Onnellinen lapsuus

Kaikista tärkein asia meille vanhemmille on lastemme hyvinvointi.

10 ohjetta, miten kasvattaa onnellinen lapsi.


Kaikista tärkein asia meille vanhemmille on lastemme hyvinvointi. Toivomme lastemme kasvavan rakastetuiksi ja rakastaviksi, ehjiksi ihmisiksi. Toivomme, että he seuraisivat unelmiaan ja menestyisivät hyvin elämässään. Haluamme nähdä lapsemme onnellisina, ja siksi kannattaakin edesauttaa heidän mahdollisuuksiaan siihen. Tässä 10 keskeisintä asiaa joita voimme tehdä:

1. Opeta rakentamaan ihmissuhteita

Perhe, isovanhemmat, naapurit, kaverit, opettajat, päivähoitohenkilökunta ja jopa lemmikkieläimet kasvattavat osaltaan lapsen yhteenkuuluvuudentunnetta, ja hän saa kokea olevansa hyväksytty, huomioonotettu, ymmärretty ja rakastettu.

Opeta lapsellesi ihmissuhdetaitoja. Hyvät tavat, pienet ystävälliset eleet, sekä empatiakyky kasvattavat tutkitusti myös omaa onnellisuutta tulevaisuudessa.

2. Pidä itsesi tyytyväisenä

Et voi pakottaa lastasi olemaan onnellinen, mutta voit luoda kotiin onnellisuuden ilmapiirin pitämällä itsesi tyytyväisenä. Vanhempien keskeinen onnellisuus heijastuu myös lapseen, joten suhdetta kannattaa vaalia koko perheen onnellisuuden takia.

Muista kuitenkin antaa tilaa sekä omille että lapsen ikävillekin tunteille. Kaikki tunteet ovat luonnollisia, ja niillä on omat merkityksensä.

3.  Kehu yrittämistä, älä tulosta

Itsetunto on suorassa yhteydessä onnellisuuteen. Jatkuvat vaatimukset ja tulokseen keskittyminen ajavat tutkimusten mukaan riittämättömyyden tunteeseen ja sitä kautta masennukseen, ahdistukseen ja nautintoaineiden väärinkäyttöön. 

Kun heikkouksien sijaan etsitäänkin lapsen vahvuuksia, löydetään uusi tapa auttaa häntä tuntemaan olonsa paremmaksi sekä suoriutumaan paremmin elämässään.

4. Opeta myönteistä suhtautumista

Useimmiten asioita voi tarkastella monelta kannalta. Opeta lastasi näkemään myöskin hyvät ja toiveikkaat puolet. Näytä mallia omalla suhtautumisellasi. Myönteinen suhtautuminen elämään avaa parempia kokemuksia elämän joka alueella.

5. Opeta tunteiden hallitsemista

Tunteiden hallitseminen ei ole syntymälahja, vaan se on opittava. Kuuntele lastasi ja auta häntä tunnistaman tunteitaan vastaamalla hänen tunnepurkauksiinsa:

"Tiedän, että olet vihainen minulle."

"Näen, että olet surullinen."

Parasta mitä voit antaa lapsellesi ovat aikasi, kärsivällisyytesi sekä ymmärtäväisyytesi. Pidä lastasi hyvänä niin usein kuin mahdollista, vastaa empatialla hänen itkuihinsa, lue hänelle satuja, hullutelkaa ja naurakaa yhdessä.

6. Luo tilaa onnellisuudelle

- Poista kiusaukset ja turhat rajoitukset. 

- Aseta yksi päämäärä kerrallaan. Liian monta vaatimusta nujertaa lapsen tahdonvoiman ja aloitekyvyn.

- Älä odota täydellisyyttä. Anna lipsahduksille tilaa ja lapselle tukesi.

7. Opeta itsekuria

Jo pienenä lapsena opittu itsekuri helpottaa oppimista ja tiedon käsittelyä, mikä taas edesauttaa menestymistä myöhemmin elämässä. Itsekuri helpottaa elämää monella eri osa-alueella. Lapsen voi opettaa kiinnittämään huomionsa pois kiusauksista ja luottamaan, että "palkinto" on hänen saatavillaan myöhemminkin.

8. Järjestä enemmän leikkimisaikaa

Leikkiminen on lapsen mindfulnessia. Suunnitelematon, spontaani leikki on lapselle ehdotonta kehityksen ja kasvun kannalta. Vapaamuotoinen leikki opettaa lapselle ryhmätaitoja, jakamista, neuvottelukykyjä, riitatilanteiden ratkomista, tunteiden säätelyä ja itsensä puolustamista.

9. Tuunaa ympäristöä

Ympäristö vaikuttaa meihin enemmän kuin tiedostamme. Siihen kuuluu myös media. Helpoin tapa vähentää ympäristön kielteisiä vaikutteita on vähentää television katselemista. Siihen käytetyn ajan voi korvata toiminnalla, joka kasvattaa onnellisuuden kokemista. Kaikenlainen yhdessä olo, askarteleminen, toisten lasten kanssa leikkiminen, lapsen henkilökohtaista kehitystä tukeva harrastus yms. vahvistaa onnellisuuden mahdollisuuksia myös tulevaisuudessa.

10. Luo perheelle yhteiset ruokailuhetket

Isovanhempin vanhat tavat osoittautuvat usein parhaiksi. Tutkimukset osoittavat, että lapset, jotka syövät yhdessä koko perheen kanssa, ovat tunnetasolla vakaampia ja käyttävät vähemmän huumeita ja alkoholia. He menestyvät paremmin koulussa ja kärsivät harvemmin masennuksesta tai ylipainosta. Yhteiset ruokahetket palvelevat kaikkia perheenjäseniä.

Lähteet:

Marguerite Lamb, 7 secrets to raising a happy child

Eric Barker, How to raise happy kids

 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?