Onkos täällä kiukkuisia lapsia?

Kun lapsi näkee punaista ja heittäytyy x-asentoon, vedä syvään henkeä. Nyt sinulla on oiva tilaisuus opettaa lapsellesi arvokasta itsehillinnän taitoa – empaattisella esimerkilläsi.


Kun lapsi saa uhmakohtauksia näin joulun alla, moni vanhempi luottaa tuttuun uhkailuun: “Tontut kurkistelevat jo ja näkevät kiukuttelusi. Et varmaan halua sitä, ethän?” Tämä on varmasti toimiva, mutta melko lyhytnäköinen hätäratkaisu.

Kiukutteleva lapsi testailee omia rajojaan. Raivonpuuskat kuuluvat normaaliin kehitykseen. Puuskien iskiessä vanhempi voi monella tavalla auttaa lasta käsittelemään aggression tunteitaan. Jos lapsen käsketään esimerkiksi mennä yksin huoneeseensa rauhoittumaan, hän kokee, että kiukku ei ole hyväksyttävä tunne, ja hän on tämän pelottavan tunteensa kanssa omillaan.

Sen sijaan...

1. Hengitä syvään äläkä päästä itseäsi taistele tai pakene -tilaan.

Kun pysyt rauhallisena, näytät lapselle esimerkkiä, että kyllä tästä vielä selvitään.

2. Muista, että raivonpuuskat kuuluvat kehitykseen.

Lapsella ei ole kehittynyttä itsehillintää. Hän koittaa parhaillaan kehittää sitä. Parhaiten hän onnistuu siinä sinun tuellasi. Kun osoitat myötätuntoa ja autat hänet kiukkukohtauksen yli, hän pärjää paremmin ensi kerralla. Tai kymmenennellä kerralla.

3. Älä yritä opettaa lasta tai selitellä liikoja.

Tässä kohtaa puheesi saattaa nimittäin kaikua kuuroille (ja kiukkuisille) korville. Voit toki osoittaa huomaavasi hänen tunteensa: “Voi vitsit, sinua tosiaan harmittaa hirveästi tämä juttu. Se tuntuu varmasti tosi inhottavalta.”

4. Rajoita tekoja, älä tunteita.

Jos lapsi lyö tai rikkoo asioita suuttuessaan, sinun tulee osoittaa, että se ei ole hyväksyttävää. Itse suuttuminen tunteena on ok. Sinun ei tarvitse olla samaa tai eri mieltä hänen kanssaan. Riittää, että otat hänen tunteensa huomioon.

5. Pysy lähellä lasta.

Myös uhman hetkellä lapsi haluaa kokea, että häntä rakastetaan kiukusta huolimatta. Älä siis jätä häntä yksin isojen tunteidensa kanssa, vaan kohdatkaa ne yhdessä.

6. Älä yritä arvioida, ylireagoiko hän vai ei.

Vastaus on nimittäin useimmiten kyllä. Tietysti hän ylireagoi. Hän ei vielä osaa käsitellä tunteitaan. Kiukunpuuskassa voi myös olla kyse hänen käsittelemättömistä tunteistaan aiemmista tilanteista, eikä juuri siitä vääränvärisestä paidasta. Se paita vain nyt sattui olemaan hyvä kohde, johon purkaa paha mieli.  

7. Kun hän on rauhoittunut, voitte puhua.

Älä läksytä häntä, vaan ole ovelampi. Voit selventää tapahtunutta hänelle esimerkiksi tarinan muodossa. Voit kertoa, mikä johti tilanteeseen, mitä tunteita siinä koettiin ja miten siitä selvittiin. Näin hän oppii ymmärtämään itseään paremmin ja tuntee tulleensa kuulluksi.

Kun lapsi kokee, että hänen tunteensa hyväksytään ja häntä rakastetaan kiukunpuuskistaan huolimatta, hänen itsehillintänsä kehittyy hiljalleen.

Hän oppii, että tunteet eivät ole vaarallisia. Ne menevät ohi. Niitä voi sietää ilman, että antaa niiden vaikuttaa käyttäytymiseen. Ennen pitkää lapsi oppii kertomaan harmituksestaan sanallisesti.

Kun lapsen uhmakohtaus hyökkää kulman takaa, hengitä siis syvään ja koita käyttäytyä rauhallisesti ja myötätuntoisesti. Helpommin sanottu kuin tehty. Aina se ei onnistu. Ei haittaa. Joskus se onnistuu – ja edistys se on pienikin edistys.

Lähde:

ahaparenting.com

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?