Onko lapsesi erityisherkkä? Et ole yksin

Yliherkät lapset ja aikuiset tuntevat ja aistivat muita voimakkaammin.

Erityisherkkyys ei ole diagnoosi, vaan ihmisen synnynnäinen hermojärjestelmän ominaisuus.

 


Hyvä-paha ominaisuus

Meitä yliherkkiä on n.15-20% väestöstä. Yliherkät lapset ja aikuiset tuntevat ja aistivat muita voimakkaammin. He myös prosessoivat asioita syvällisemmin, ja saattavat olla tunneherkkiä ja empaattisia. Nämä monin tavoin hyödylliset piirteet voivat johtaa siihen, että herkät kuormittuvat muita helpommin. Mutta yliherkkyydessä on myös rikkautensa. 

Herkkyyden ilmenemismuotoja

Erityisherkillä lapsilla on matala aistikynnys ja heidän stressijärjestelmänsä käynnistyy herkästi. Jos stressi kestää liian pitkään, lapsi joko vetäytyy tai reagoi riehumalla tai uhmaamalla. Jokainen erityisherkkä ihminen on ainutlaatuinen ja herkkyys tulee esiin eri tavoin ja eri voimakkuuksilla. 

Erityisherkkyys voi ilmetä lapsessa niin, että hän on hiljainen sivustaseuraaja, empaattinen, tai aistiherkkä. Hänellä on ehkä tarkka havaintokyky, rikas mielikuvitus ja taiteelliset lahjat. Lisäksi hän voi olla arka ja pelokas uusissa sosiaalisissa tilanteissa tai kärsiä univaikeuksista.

Kuinka tukea herkkää lasta?

Vanhempien fyysinen lähellä oleminen ja tutut ympäristöt luovat lapselle turvallisuuden tunnetta. Herkälle lapselle on eduksi, että vanhemmilla on harmoninen suhde ja että koti on stressitön turvapaikka, myös mahdollisen avioeron jälkeen. Kaikkein tärkeintä lapsen kannalta on se, että vanhempi itse tiedostaa, ymmärtää ja arvostaa omaa herkkyyttään. Sen myötä kyky tukea lastakin on huomattavasti parempi.

Vanhempien tärkeä tehtävä on säädellä lapsen kohtaamien ärsykkeiden määrää. Lapselle ei kuitenkaan tulisi luoda sellaista kuvaa, että hän olisi muita hauraampi. Uusien tilanteiden ja ärsykkeiden kohtaamista voi opetella lapselle yksilöllisesti sopivassa mittakaavassa, ja niiden herättämistä tunteista puhua. Lasta ei missään nimessä tule pakottaa häntä pelottaviin tilanteisiin. Myös rutiinit ja selkeät säännöt auttavat lasta valmistautumaan päivän haasteisiin. 

Ärsykkeiden ja kuormittumisen liika välttely saattaa johtaa tilanteeseen, jossa ei tahdo kestää melkein mitään ärsykkeitä. Lapsen on opittava selviytymään ja elämään tässä maailmassa. On tärkeää rohkaista herkkiä lapsia tekemään samoja asioita kuin muutkin, ja toisaalta on otettava heidän tunteensa todesta. Vanhemmat joutuvat siis aina tasapainottelemaan.

Ella antaa uusia mahdollisuuksia

Erityisherkille lapsille voi olla haasteellista tutustua uusiin kavereihin. "Erilaisuudesta" mahdollisesti koettu kiusaaminen vaikeuttaa entisestään uskaltautumista muiden leikkeihin mukaan. Tällöin olisi hyvä saada tehdä tuttavuutta vanhempien mukana ollessa, ja ehkä ohjauksessakin. Ella tarjoaa vanhemmille mahdollisuuden ensin tutustua ja kertoa lastensa erityisominaisuuksista, jolloin lasten toisiinsa tutustuminen voi tapahtua ymmärtävien ja valvovien silmien alla. Voit hakea Ellasta lapsellesi turvallista kaveriseuraa lataamalla sovelluksen iOS:lle ja Androidille.

Lähteet:

Heli Heiskanen, Kuinka ymmärtää ja tukea herkkää lasta?

Elaine Aron, Erityisherkkä lapsi (Highly Sensitive Child

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?