Oletko paikalla, muttet läsnä?

Vaihtelevissa määrin, olemme kaikki laiminlyöneet lastamme joskus. 


Jopa parhaimmilla vanhemmilla on poissaolevat hetkensä. Esimerkkeinä on kolme tilanneta, joissa olet fyysisesti läsnä, mutta ajatuksissasi osittain poissaoleva.

1. Kuulet mitä lapsesi sanoo, muttet kuuntele ymmärtääksesi.

Useimmiten kuulemme mitä lapsemme sanoo, mutta emme kuuntele ymmärtääksemme, mitä lapsi haluaa kertoa omista tunteistaan. Tästä on yhtenä merkkinä se, että annamme ohjeita tai palautetta, ennenkuin olemme yrittäneet ymmärtää lapsen sanomaa.

Silloin kun kuuntelet ymmärtääksesi lasta, et keskeytä häntä. Ymmärtämisen syventämiseksi voit esittää tarkentavia kysymyksiä:

- "Tarkoitatko sinä, että..."

- "Kerro enemmän mitä tunnet siitä..."

Kun osoitat kiinnostusta lapsesi asiaa kohtaan, edesautat vahvemman luottamussuhteen rakentumista välillenne. Lapsesi kokee, että haluat todellakin ymmärtää häntä. Hän myös tiedostaa tulevansa kuunnelluksi ja tuetuksi. Kun luottamus ja yhteisymmärrys toimii, lapsesi on myös avoin palautteellesi ja kuuntelee sinua.

2. Osallistut lapsesi tapahtumaan, muttet kiinnitä huomiota häneen.

Tähän ansaan on helppo langeta. Älypuhelin, tai jopa vieressä istuva kaverisi voivat harhauttaa sinut pois lapsesi tekemisistä. On hyvä käytäntö laittaa puhelin äänettömälle ja pois tapahtuman ajaksi, sekä välttää pitkiä keskusteluja vieressä istujan kanssa. Keskittymällä lapsesi tekemisiin osoitat, että välität hänestä ja tuet häntä..

Vieraillessamme mahdollisesti jo aikuisten lastemme luona, voimme niin ikään laittaa puhelimen äänettömälle ja pois näkyvistä. Keskittymällä tärkeisiin ihmisiin osoitamme heille miten tärkeitä ja rakkaita he ovat meille.

3. Olet läsnä lapsillesi ryhmänä, muttet anna henkilökohtaista tukea.

On helppo ajautua vanhemmuuden suorittamiseen ryhmälle lapsia, mutta unohtaa kunkin lapsen yksilölliset tarpeet. Kumpikin huomiointitapa on tarpeellinen. Ensimmäisessä keskitytään hoitamaan perhettä, ja toisessa taas kasvattamaan terve lapsi. Jokainen lapsi tarvitsee yksilöllistä tukea henkisessä, tunneperäisessä ja fyysisessä kehityksessään.

Pienet ja yksinkertaiset todellisen läsnäolon hetket ovat juuri niitä, joista lapsesi aistii ja tuntee rakkaustesi. Näin kehittyneen luottamuksen kautta lapsesi uskaltaa uskoutua sinulle kaikissa asioissa. Vahva suhde rakentaa edelleen perusteet lapsen tulevalle aikuisuudella ja terveelle vanhemmuudelle. 

Koskaan ei ole liian myöhäistä olla hyvä vanhempi. Huolimatta lastesi iästä, voit harjoittaa todellista läsnäoloa heidän kanssaan rakentaaksesi vahvemman suhteen välillenne. 

Läsnäolo vaatii harjoittelua

Kun alat olemaan todellakin läsnä lapsellesi, huomaat miten hänen huomionhakuisuutensa vähenee. Voitte perhetuttujenne kanssa keskustella läsnäolemisen taidosta ja tarpeellisuudesta, ja tukea toisianne sen opettelemisessa. Ella-mobiiliosvelluksen kautta voit löytää vertaistukea kotisi läheltä. Samalla kun löydät lapsellesi uuden kaverin, voit saada itsellesi juttukaverin elämän tärkeiden asioiden peilaamiseen. Sovelluksen voi ladata iOS- ja Android -versioina tästä.

Lähde: Carol Tuttle, The Child Whisperer

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?