Nauttikaa perheen yhteisistä ruokahetkistä

Yhdessä syömisen tiedetään vaikuttavan niin henkiseen kuin fyysiseenkin hyvinvointiin.

 


Kotiruoka kunniaan

Suomessa perheet syövät yhdessä vähemmän kuin missään muussa OECD-maassa. Voisiko eteläeurooppalaisten pitkät perheateriointimallit sopia myös meille? Nuoret ja lapset arvostaisivat yhdessäoloa ruokapöydässä enemmän kuin aikuiset ymmärtävät.  Ehkä etelämaalaisten eläväisyys ja kovaäänisyys ei istu luontaisesti meidän kulttuuriimme, mutta puhtaista ruoka-aineista tehdyt kotiruuat ja yhdessäolo on helppo sisäistää.

Useat kansainväliset tutkimustulokset kertovat yhdessä syömisen eduista. Tutkimustieto vahvistaa, että perheiden yhteiset ateriat tukevat nuorten mielenterveyttä muiden yhteisten aktiviteettien tavoin. Ruokapöydässä on mahdollisuus puhua asioista kaikkien perheenjäsenten ollessa läsnä ja kokea yhteen kuuluvuutta. 

Napostelulla ylipainoon?

Kun yhteiset ruokahetket puuttuuvat, lapset ja nuoret lievittävät ikäväänsä ja yksinoloaan napostelemalla. Perheissä, joissa syödään säännöllisesti yhdessä, esiintyy mm. vähemmän ylipainoa. Lasten- ja nuorten lihavuus onkin Suomessa lisääntynyt räjähdysmäisesti. Tutkimusten mukaan jopa joka viides kouluikäinen on ylipainoinen. Perheen yhteisillä aterioinneilla on lisäksi suuri merkitys lasten ja koko perheen psyykkiselle hyvinvoinnille. 

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore korostaa perheiden yhteisen ajan merkitystä

- Ajankäyttötutkimuksen mukaan kymmenvuotias lapsi seurustelee perheensä kanssa alle kymmenen minuuttia päivässä. Syyksi kerrotaan harrastukset, pitkät työpäivät ja kiire. Aikuiset eivät aina ymmärrä oman läsnäolonsa merkitystä. Perhe on lapsen turvaverkko, jossa hän oppii yhteisöllisyyttä, elämää ja hengissä selviämistä. Ruoan äärelle rauhoittuminen kuvastaa tätä kaikkea ja vahvistaa oman arvon kokemusta lapsen ja nuoren mielessä. Yhdessä syömisen voi toteuttaa monella tavalla, myös valmisruoalla tai voileivillä. Syödä voi vaikka retkillä tai ravintoloissa. Tärkeintä on yhteinen aika ja yhdessäolon nautinto. 

Nyyttikestit naapurin perheen kanssa? 

Joissain taloyhtiöissä on mukava tapa järjestää yhteisiä ruokailutapahtumia kaikille asukkaille esim. Vappuna . Nyyttikesteille osallistuminen ei vaadi suurta satsausta rahallisesti. Kun Ellan kautta löydät uusia kavereita lapsellesi, yhteinen piknik-hetki pihalla voisi olla hauska tapa tutustua toiseen perheeseen. Ruoka yhdistää ja syöminen on lapsille kivaa isommassa porukassa. Lataa ella-sovellus iOS:lle ja Androidille, ja kutsu uudet kaverit yhteiselle ruokaseikkailulle.

Lähteet:

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma

Ruokatieto Yhdistys

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?