Näkemyksiä lasten päivähoito-oikeudesta

Lasten subjektiivinen päivähoito-oikeus jakaa mielipiteitä laidasta toiseen. Onko kotona olevilla vanhemmilla oikeus pitää lapsiaan valtion kustantamina päiväkodissa? Ja onko päiväkoti kuitenkaan se paras paikka lapselle? Tähän kirjoitukseen on koottu erilaisia ajatuksia aiheesta.


Lapsen päivähoito-oikeus, vai lapsen päivähoitovelvollisuus?

Päivähoito perustettiin alunperin mahdollistamaan äitien työssäkäynnin. Nykyään lapsia viedään päivähoitoon, vaikka vanhemmat olisivat kotona päivisin. Jotkut perustelevat lasten hoitoon vientiä sillä, että lapset oppisivat sosiaalisia taitoja. Toisinaan vanhemmat saattavat olla vajaakuntoisia, jolloin voi olla lapselle parempi viettää päivänsä hoitopaikalla. Useimmiten lapsen päivähoitovalinnan tekevät vanhemmat.

Päivähoito palvelee monta tarkoitusta

Onnistunut päivähoito tukee lasta monipuolisesti tämän kehityksessä. Lapsella on mahdollisuus kehittää sosiaalisia taitojaan ja oppia ryhmässä olemisen hyviä tapoja. Hän pääsee leikkimään muiden lasten kanssa ja saa kavereita, joiden kautta oppii tuntemaan itseään myös yksilönä. Päiväkotiyhteisö voi joissain tapauksissa jopa estää syrjäytymistä.

Lasten eriarvoistumisen ehkäiseminen

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on tärkeä erityisesti heikompiosaisille perheille. Tutkimusten mukaan tasaa koulutukseen ja tulotasoon liittyvää yhteiskunnallista epätasa-arvoisuutta. Se myös ennaltaehkäisee jo olemassa olevien ongelmien syvenemistä. Mm.pätkätyöläisen lapsi saattaa joutua vaihtamaan päiväkotia, jotta saisi kokopäiväpaikan vanhempien lyhyen työrupeaman ajaksi. Muutokset ovat raskaista pienelle ihmiselle, joka joutuu jättämään kaveriporukan ja tutun hoitoympäristön. Lisää subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ja sen leikkauksen aiheuttamista mahdollisista ongelmista sivulla:

http://vainkaksikatta.fi/10-tilannetta-jolloin-subjektiivinen-paivahoito-oikeus-on-tarpeellinen/ .

Päivähoitotyöntekijät suosittelevat kotihoitoa aina kun mahdollista

Päiväkotien työntekijät kärsivät usein melun aiheuttamista haitoista. Päivittäinen melu vaikuttaa myös lapseen, aiheuttaen stressiä ja levottomuutta. Stressi ei edesauta lapsen psyykkistä tai taidollista kehitystä vaan saattaa taannuttaa. Lisäksi kun lapsen hoitopäivä päiväkodissa venyy täyspäiväiseksi, vanhempien kanssa vietetty aika jää kovin lyhyeksi. 

Päiväkodeissa tapahtuu paljon kiusaamista, mikä heikentää kiusatun lapsen itsetuntoa ja pahimmassa tapauksessa eristää. Hoitohenkilökunnalla ei ole aina resursseja puuttua kiusaustapauksiin. 

Hoitohenkilökunnalla ei välttämättä ole myöskään aikaa ohjata kaikkia lapsia leikeissä, jolloin voi käydä niin, etteivät lasten sosiaaliset taidot pääsekään kehittymään.

Lapsi saattaa tuntea olevansa hylätty ja ei-toivottu, jos päivän aikana ei saa vastakaikua tarpeilleen. Suurissa ryhmissä lapsi voi jäädä vailla tarvitsemaansa huomiota.

Omien pienten hoitoryhmien perustaminen

Löytyykö tuttavapiiristä luotettava äiti, joka olisi halukas ottamaan hoitoonsa muidenkin lapsia? Joku voi jopa haluta opiskella etänä perhepäivähoitajaksi. Kotiäidit voivat myös vuorotella lasten yhteishoidossa, jolloin järjestelyssä ei tarvitse edes käyttää rahaa. Jo parin tunnin päivittäinen leikkituokio lasten kesken kehittää heidän sosiaalisia taitojaan ja rakentaa ystävyysshuhteita. 

Voisiko Ella-mobillisovelluksen kautta löytyä vanhempia, jotka olisivat valmiita perustamaan lastenhoitoyhteisön? Lataa sovellus iOS- tai Android -puhelimeesi ja kerro tällaisesta halukkuudesta jo profiilisivullasi. Niin muut samanmieliset voivat ottaa sinuun yhteyttä. 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?