Isovanhemmuus on rikkaus, lahja ja etuoikeus lapselle

Tunneside isovanhempaan saattaa olla lapselle yksi merkityksellisimmistä koko hänen elämänsä aikana.

Isovanhemmat "nuortuvat" lastenlastensa seurassa.


Isovanhemman tärkeys lapselle

Tunneside isovanhempaan saattaa olla lapselle yksi merkityksellisimmistä koko hänen elämänsä aikana. Mummi tai ukki voi olla lapselle tärkeä leikkikaveri, mutta myös tämän suurin tukija ja opastaja elämässä, sekä turvallisuuden tuoja. Joskus lapsi turvautuu ongelmatilanteessa mieluummin isovanhempaansa kuin vanhempiinsa. 

Tutkimuksissa on todettu, että lapset ja nuoret kokevat erityislaatuista hyväksytyksi tulemista isovanhempiensa seurassa. Side on merkittävä lasten tunteiden ja henkisen kehityksen kannalta. Isovanhemmat voivat olla korvaamaton tuki perhekriisien aikana ja niiden jälkeen, koska he kykenevät siinä tilanteessa olemaan lapselle läsnä.

Isovanhemmilla on merkitystä myös historioitsijoina. He opettavat elämän arvoja, istuttavat jälkeläisiinsä suvun etnistä perimätietoa, sekä jakavat edelleen perheen traditioita. 

Lapsen merkitys isovanhemmalle

Isovanhemmat voivat yleensä nauttia lapsenlapsistaan ilman täyttä vastuuta hoidollisista ja kasvatuksellisista asioista. Vaikka joskus tilanne voi vaatia heitä korvaamaan suuren osan vanhempien velvollisuuksista.

Lapsenlapsikin voi toimia isovanhemmilleen elämän opettajana. Pienen lapsen kanssa oppii kärsivällisyyttä ja hetkessä olemista, kun ei oikeasti ole kiire mihinkään. Mummin ja ukin sydän voi täyttyä niin suuresta rakkaudesta lasta kohtaan, että se tekee hupsuksi. Moni isovanhempi tuntee olonsa pirteämmäksi ja nuoremmaksi lapsen seurassa, ja lapsen leikkiin heittäytyminen virkistää sekä kehoa, että mieltä.

Lasten satujen ja mielikuvituksen kautta isovanhempi pääsee kosketuksiin omaan menneeseen lapsuuteensa, ja muisti voi palauttaa tunteellisia ja merkityksellisiä tapahtumia mieleen. Lapsi voi olla terapeuttinen monella tapaa. 

Kun isovanhempia ei ole

Nykyään, kun muutetaan paljon maan sisällä ja sen ulkopuolelle, moni lapsi jää ilman isovanhempien läsnäoloa. Isovanhemmat voivat olla kuolleet tai muuten kykenemättömiä osallistumaan lastenlasten elämään. Silloin voi etsiä netistä erilaisten tahojen kautta sijaismummon tai -vaarin. Rakkaus ja välittäminen ei vaadi biologista sidettä, ja isovanhemmuussuhde tuo iloa kaikille osallisille.

Mummi ja vaarikin voivat rekisteröityä Ellan käyttäjiksi

Isovanhemmat ovat myös tervetulleita Ellaan! He voivat luoda oman profiilin, jossa kertovat olevansa isovanhempia ja etsivänsä lapsenlapsilleen kaveria. Rekisteröituminen käyttäjäksi on mahdollista iOS- ja Android -puhelimista. Isovanhemmat voivat myös tarjota hoitoapuaan lähellä asuville laspiperheille, kun aikaa ja halua riittää. Ihanteellisessa elämässä lapsi ei jää yksin, vaan hänellä on kavereita ja turvallisia aikuisia ympärillään.  

Lähteet:

www.detroithealth.com / Building a strong grandparent grandchild relationship

www.legacyproject.org / Why grandparets are VIPs

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?