Mitä on äitiysloma?

Kun olin vielä lapseton tuntui äitiysloma sanana pastillinväriseltä, vauvantuoksuiselta puolipilviseltä kesäpäivältä. Sellaiselta sopivan lämpimältä, joka oli täynnä vauvaonnea.


 

Moni kyllä varoitteli minua, että lapsen saaminen on elämän suurin muutos, mutta uskoin onnistuvani äitiydessäni hyvin.  Olinhan lukenut aiheesta monta kirjaa ja muutamalla ystävällänikin oli jo lapsia. Olin myös suorittanut emäntäkoulussa lastenhoidon kurssin erinomaisin arvosanoin.

Odotin äitiyslomalle pääsyä innolla. Mielessä oli monia asioita joita olin suunnitellut tekeväni lomallani. Olin ajatellut vähän suurempaa siivousta, kirjojen lukemista, opiskelua, harrastuksen aloittamista, ystävien tapaamista ja vaikka mitä. Kyllähän lomalla, vauvan hoidon lomassa ehtisi. Minulla oli myös tietoa, että vauvat nukkuvat alussa aika paljon, silloin ehdin tehdä kotona vaikka mitä.

Jäin äitiyslomalle, lapsi syntyi ja tajusin äitiysloman olevan jotain ihan muuta. 

Kaikki tunteet: rakkaus, viha, surullisuus, iloisuus, onni jne. olivat tuplaantuneet ja olin saanut jo alkukokemuksen valtavasta väsymyksestä joka sumensi ajatuksiani. 

 (Tästä väsymyksestä toipuminen vei muuten minulta vuosia.)

Itseasiassa haluaisin vaihtaa sanan äitiysloma sanaan äitiystyö tai kaikista kuvaavin tälle voisi olla äitiysmissio. Missiohan on eräänlainen kutsumustehtävä, olemassaolon syytä  ja äidiksi tuleminen on mielestäni jotain sellaista.

 

Työaika äitiyslomalla on yleensä 7/7 ja 24h/vrk. Päivystysvuoro joka yö ja taukoja ei voi ennalta tietää. Tästä työstä ei voi irtisanoutua, ei viettää sairaslomaa, eikä vaihtaa työnantajaa. Ymmärtävästä ja auttavasta puolisosta on työssä suuri apu, mutta silti vaikka toinen auttaa on helposti tässä työtehtävässä ajatuksillaan kiinni kokoajan. Jopa yöllä kun vauva nukkuu saattoi minulla olla tarve tarkastaa, hengittääköhän vauva tai onko peitto ja tutti hyvin.

Palkkaksi tästä työstä saa jotain mitä ei voi rahalla tai muullakaan mitata. Pyyteetöntä rakkautta, onnea, ihanaa läheisyyttä. Sellaista kiintymystä, mitä ei pysty kirjoittamalla kuvailemaan.  Lapsen kanssa vietetty aika on koko perheelle mittaamattoman arvokasta  ja sen vaikutukset ulottuvat lapsella loppuelämään asti.  

Äitiyslomalla tunteet vaihtelevat vuoristoradan lailla ja neuvolakortin kysymys: ”kuinka monena päivänä viikossa itket?” ei tunnu yhtään kummalliselta. Kummalliselta ei myöskään tunnu kun pöydän alle on pudonnut  makarooneja, viherkasvit ovat jääneet hoitamatta tai roskat tulee vietyä ilman huulipunaa.  Äitiyslomalla saattaa unohtaa itsensä ja elää lähes vauvan rytmin ja toiveiden mukaan. Oma ulkonäkö, harrastukset ja toiveet eivät ole enää niitä tarkeimpiä, itseasiassa saatoin joskus jopa unohtaa itse syödä tai juoda tarpeeksi, kun olin niin kiinni vauvan toiveiden täyttämisessä.

 

Äitiysloman yllättäviin, hienoihin asioihin lukisin mukaan myös uudet, äitiyden mukana tulleet äitiystävät. Tapasin useita ihania äitejä joiden kanssa vauva-arjen ilot ja surut tuntuivat kevyimmiltä. Äitiyslomasta olisi puuttunut jotain jos minulla ei olisi ollut teitä. Kiitos! Jos  Ella olisi toiminut  aiemmin (6 vuotta sitten), olisin etsinyt varmasti äitiyslomalla  ystäviä sieltä. Ehkä jopa jo odotusaikana olisi ollut kiva jutella odotuksesta toisen tulevan äidin kanssa.  Minun ystäväni löytyivät  jokirannasta vaunuja työntelemästä, muskarista  ja torikahvilasta. Lasten hoidon vuorottelusta oli ystävistä korvaamaton apu monena päivänä. Kampaajalla käyntikin oli ihana oma hetki kun ystävä pystyi  hoitamaan hetken vauvaani.   Nyt töihin palattuamme olemme käyttäneet Ellaa leikkikavereitten etsimiseen.

 

Sinä joka nyt olet äitiyslomalla. Vauva-arki on vielä ihanampaa ja väsyneenäkin kevyempää kun saat jakaa kokemuksesi toisen samassa elämäntilanteessa olevan kanssa. Se on yksi syy etsiä itselle uusia äitikavereita. Pienet lapsetkin nauttivat jo yllättävän paljon toistensa seurasta.

Hyvää ja onnellista äitiyslomaa kaikille äideille isejä unohtamatta. 

 

 

 

 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?