Mistä kannattaisi luopua tullakseen onnellisemmaksi vanhemmaksi

Vanhemmuus on välillä haastavaa, ja saatamme unohtaa miten olla onnellisia kaiken keskellä. On tiettyjä toiminta- ja ajatusmalleja, jotka todennäköisesti rajoittavat onnellisuuden kokemista. Voisimmeko päästää niistä irti ja ottaa avosylin vastaan vanhemmuuden ilot?


1. Luovu ajatuksesta "pitäisi"

Meidät on ehkä kasvatettu siihen, että vanhemmuuden ja lapsuuden tulisi näyttää tietynlaiselta. Mutta jos pidämme kiinni siitä, miten asioiden "kuuluisi" olla, saatamme menettää mahdollisuuden nauttia sen hetkisestä todellisesta elämästä. Kysy itseltäsi avoimin mielin, mitä pidät tärkeänä vanhemmuudessa, ja miksi.

2. Luovu vertailusta

Missä asioissa vertaat itseäsi muihin vanhempiin? Kuka tuttavapiirissäsi osallistuu enemmän lastensa aktiviteetteihin? Kuka vanhemmista on johdonmukaisempi? Onko joku heistä esim. vanhempainyhdistyksessa?

Vertaileminen kuluttaa voimavaroja. Keskity tekemään sitä, mikä inspiroi sinua, mitä jaksat tehdä ja pystyt tekemään. Älä velvoita itseäsi tekemään saman kuin muut vanhemmat. Äläkä velvoita muita vanhempia tekemään saman kuin sinä.

3. Luovu pakottamisesta

Vanhempana sinulla on velvollisuus asettaa lapsellesi rajat. Mutta jos lapsesi jatkuvasti vastustaa jotain tiettyä rajoitetta, älä pakota häntä noudattamaan sitä. Mietikää lapsen kanssa, miksi rajoite on tärkeä, ja miksi lapsi ei halua noudattaa sitä.

Kun lapsi tulee kuulluksi, hän todennäköisesti myös kuuntelee sinua paremmin.

4. Luovu huutamisesta

Jos sinulla on taipumusta huutamiseen ollessasi hermostunut, mieti, onko huutaminen vahvistanut suhdettasi lapseen? 

Huutamista tapahtuu usein vihan puuskassa, ja se pelottaa ja lamaannuttaa lasta. Se myös rikkoo luottamuksen ja lapsen turvallisuuden tunteen. Kiinnitä huomiota tilanteisiin, joissa huudat, ja pyri muuttamaan käyttäytymismalliasi.

5. Luovu itseesi kohdistuvista liiallisista vaatimuksista

Ei ole olemassa täydellisiä vanhempia. Hyväksy omat ja muiden epätäydellisyydet. Naura itsellesi! Vanhemmuus on parhaimmillaan oppimista, muuttumista ja kasvamista.

6. Luovu murehtimisesta

Pakonomainen huolehtiminen ei tee lapsesi elämästä turvallisempaa. Se ei tee sinusta onnellisempaa. Pahimmillaan se opettaa lapsesi elämään pelossa. Päästä irti murehtimisesta opettelemalla kiitollisuutta lapsesi turvallisuudesta tässä hetkessä. 

7. Luovu odotuksesta, että samat käytännöt toimisivat kaikilla

Jokainen lapsi on yksilöllinen. Se, mikä toimii yhden suhteen, ei välttämättä ole hyvä toiselle. Jotkut perussäännöt kyllä soveltuvat yleismaailmallisesti (esim. kohteliaat tavat). Mutta ollaksesi reilu vanhempi, sinun ei tarvitse tehdä jokaista asiaa aivan samalla tavalla eri lasten kanssa.

8. Luovu ruokataistelusta

Jos vaadit lastasi syömään aina tetyn määrän ruokaa aterioilla, aiheutat todennäköisesti riidan ruokapöydässä. Seurauksena voi myös olla ruokailuun liittyviä ongelmia lapsesi myöhemmässä elämässä. 

Valmista terveellisiä, värikkäitä aterioita lapsellesi (ja itsellesi) ja rohkaise häntä kokeilemaan uusia makuja. Kuuntele myös lapsesi toiveita. Keskity kokonaisvaltaiseen terveellisyyteen sen sijaan, että pakottaisit tietynlaiseen ruokavalioon.

9. Luovu roolistasi tapahtumien järjestäjänä

Tuntuuko, että vanhemmuus on varsinainen oravanpyörä, jonka mukana on lähes mahdoton pysyä? Ehkä otat liikaa vastuuta lapsesi ajankäytöstä. Tee suunnitelmia, jotka tukevat lapsesi kehitystä, mutta eivät nielaise hänen jokaista minuuttiaan päivästä. 

Vapaa-aika usein tukee lasta. Tylsyyden hetket aktivoivat lapsen itse ottamaan vastuun tekemisestä. Mahdollista puitteet ja anna lapsesi luoda itse haluamansa kokemuksen. Sitten voit iloita hänen onnisumisestaan.

10. Luovu epäterveestä uhrautumisesta

Vanhempana luonnollisesti annat lapsellesi mielelläsi rakkautta, aikaa ja huomiota. Sinun ei kuitenkaan tulisi unohtaa itseäsi, "sisintäsi", vain hyvän vanhemmuuden takia. Kun jätät omat tarpeesi huomioimatta, opetat lapsellesi, että aikuisena hänenkään ei tulisi pitää huolta itsestään.

11. Luovu syyllisyydestä

Joskus vanhemmat lankeavat "itsensä-uhrautumis-ansaan", koska he tuntevat tarpeetonta syyllisyyttä. Joskus syyllisyyden tunne on kohdallaan. Mutta lamaannutava syyllisyys, joka tekee olosi arvottomaksi ihmisenä tai vanhempana, on tuhoavaa.

Olet riittävä, juuri sellaisena kuin olet.

12. Luovu yksipuolisista päätöksistä

Vanhempana sinulla on usein päätösvalta. Mutta lapsesi ja sinä olisitte tyytyväisempiä, jos sinun sanasi ei olisi ainoa vaihtoehto. Lapsesi ollessa sopivassa iässä, anna hänen osallistua häntä koskevien päätösten tekemiseen. Näin lapsi oppii tekemään omia hyviä päätöksiä myös tulevaisuudessa.

13. Luovu kielteisistä viesteistä

Usein lapsille toistetaan samoja viestejä: Olet liian äänekäs, kysyt liikaa, olet väsyttävä, taasko sotkit, olet niin vaativa, sinun pitäisi saada lisää kavereita, lopeta riehuminen, puhu kovempaa, rauhoitu, käyttäydy kunnolla!

Samat toteamukset voi esittää myönteisesti. Jos lapsesi esim. on puhelias, voit todeta hänelle:

"Oletpa lahjakas puhuja."

14. Luovu omasta lapsuutesi tarinasta

Mitä sinä koit lapsuudessasi, mistä haluat oman lapsesi välttyvän?

Olitko koulukiusattu?

Rahaton?

Tunsitko itsesi riittämättömäksi?

Pelkosi saattavat itseasiassa aiheuttaa saman kaavan uusiutumisen lapsessasi. Päästä irti. Luo ajatuksillasi sitä, minkä haluat toteutuvan. Ei sitä, mitä et halua.

15. Luovu luovuttamisesta

Olen kuullut liikaa huolehtivilta vanhemmilta, että he ovat mielestään vaurioittaneet lastaan. Tai että he ovat tehneet virheen, joka vaikuttaa lapsen loppuelämään. 

Koskaan ei ole liian myöhäistä tulla paremmaksi vanhemmaksi.

On lapsesi sitten 4 vuotias tai 40, hän vastaa omalla tavallaan vanhemmiltaan saamaansa rakkauteen. Virheiden vaikutuksien korjaaminen kestää kauemmin, kun lapsesi on vanhempi. Mutta koskaan ei ole mahdotonta tulla sellaiseksi vanhemmaksi, joka sinun oli tarkoitus olla. Älä anna periksi. Sinussa on jo kaikki tarvittava tullaksesi hyväksi vanhemmaksi. 

On aika päästää irti rajoittavista malleista ja antaa onnellisuudelle tilaa.

Carol Tuttle / The child whisperer

Ellan kautta voit vanhempana löytää vertaistukea muista vanhemmista. On tärkeää päästä peilaamaan ajatuksiaan ja nauramaan virheilleen samassa elämäntilanteessa olevan aikuisen kanssa. Henkisen tuen lisäksi voitte vaikka aloittaa yhteiset kävelylenkit rattaita työntäen, käydä vuorotellen toistenne luona syömässä, tai hoitaa toistenne lapsia, jolloin joku teistä saa hetken vapaata aikaa tehdä ihan mitä haluaa. 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?