Maustetta mielikuvitukseen

Rikas mielikuvitus on jokaisen lapsen oikeus. Kokosimme helppoja keinoja, joilla voit auttaa lapsen mielikuvituksen liitoon!


Monen ihmiskunnan saavutuksen takana on mielikuvitus. Mielikuvitus mahdollistaa luovuuden ja ongelmanratkaisukyvyn, joita hyödynnetään niin arkipäivän askareissa kuin opiskelu- ja työelämässä.

Lapsella on tunnetusti värikkäämpi mielikuvitus kuin aikuisella. Hänen maailmassaan miltei kaikki on mahdollista. Lapsi tarvitsee mielikuvitustaan leikkiessään, ja leikkimällä hän samalla kehittää sitä.

Leikin lisäksi mielikuvituksella on merkittävä rooli lapsen oppimisessa ja kognitiivisessa kehityksessä. Mielikuvitusleikit auttavat lasta havainnoimaan ympäröivää maailmaa ja oppimaan esimerkiksi historian tapahtumista tai toisista kulttuureista.

Kun lapsesi mielikuvitus kaipaa lisää värikynää, hyödynnä seuraavia vinkkejä:

Lue ja keksi tarinoita

Tarinankerronta on yksi mielikuvituksen kehityksen kulmakivistä ja vanhimpia oppimisen muotoja. Et välttämättä tarvitse kauniisti kuvitettua kirjaa, vaan voit keksiä tarinan myös itse. Ota lapsi mukaan kehittämään tarinan käänteitä ja anna hänen täyttää tarinasi aukkokohdat.

Käyttäkää leikeissä luovuutta ruokkivia materiaaleja

Näillä materiaaleilla tarkoitetaan luonnosta löytyviä juttuja, kuten lehtiä, kiviä, sammalta, ja hiekkaa. Ei ole sattumaa, että lapsi voi pysähtyä tarkkailemaan lätäkköä hyvinkin pitkäksi aikaa. Hän voi tosin saada hepulin askartelemistasi käpylehmistä.

Myös lelut, jotka tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia, ovat mainioita kumppaneita mielikuvitukselle. Tällaisia ovat esimerkiksi kaikenlaiset palikat sekä tuttu klassikko – hiekkalaatikon hiekka.

Luota laatikon lumoon

Lapsi saa lahjaksi ison lelun isossa laatikossa. Lelun sijaan hän kiinnostuu enemmän laatikosta ja tekee siitä majan, linnan tai vaikkapa kioskin itselleen. Kuulostaako tutulta? Skippaa lelu ja hanki hänelle pelkkä iso laatikko esimerkiksi läheisestä ruokakaupasta. Laatikko muovautuu monenlaiseen leikkiin ja sen voi koristella teemaan sopivalla tavalla. Lapsen käsissä laatikosta voi kehkeytyä vaikkapa aikakone!  

Vähennä ruutuaikaa

Myös lapsilla on nykyään helppo pääsy netin valtavaan tieto- ja kuvamäärään, kiitos älyluurien, tablettien ja tietokoneiden. Visuaalista ilotulitusta tarjoavat videot eivät välttämättä tarjoa juuri mitään lapsen mielikuvitukselle, vaan voivat pikemminkin passivoida. Ne tekevät lapsesta kuluttajan, vaikka häntä pitäisi rohkaista luomaan omaa.

Vain mielikuvitus on rajana mielikuvituksen kehittämisessäkin. Mutta se toden totta kannattaa!

“Mielikuvituksen kautta avautuu kyky empatiaan – kyky kuvitella miltä toisesta tuntuu ja suhtautua toiseen myötämielisesti. Mielikuvitus mahdollistaa myös todellisuuden kestämistä, koska mielikuvituksella voimme pehmentää, tasata ja korjata todellisuutta. Mielikuvituksen varassa voimme ajatella, että tämä on tällä hetkellä näin, mutta huomenna voi olla paremmin. Mielikuvituksen avulla voimme rakentaa unelmia ja tulevaisuutta, josta voi tulla totta”, kirjoittaa MLL:n pääsihteerinä toiminut Mirjam Kalland Koko Suomi leikkii -hankkeen nettisivuilla.

Lähteet:

1stplace.uk.com
parenting.com

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?