Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joita toivot lapsesi hallitsevan aikuisena?

Mitä onkaan oikea kasvatus?


Kasvatusoppaiden viidakossa voi syntyä helposti tunne, ettei osaa kasvattaa lastaan oikein. Ja mitä onkaan oikea kasvatus? Aiheista kiistellään kiivaasti nettipalstoilla. Lapsen yksilöllisyys on tärkeä seikka, tosin niin on vanhempienkin yksilöllisyys. Oman kasvatustyön tekeminen voi muuttua helpommaksi, kun selventää ensin itselleen millaisella kasvatusfilosofialla haluaa lapsensa kasvattaa ja miten se käytännössä toteutuu. Yritysmaailmassa luodaan usein arvot, visio ja strategia yrityksen toiminnalle. Samaahan voisi kokeilla myös kasvatuksessa!

Omaa kasvatusfilosofiaa voisi lähteä luomaan miettimällä esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

Mitkä ovat tärkeimmät asiat, joita toivon lapseni hallitsevan aikuisena? Niistä voisi muodostua kasvatusvisio, jota kohti kasvatuksessa suunnataan.

Entä mihin arvoihin perustuen kasvatustyötä haluat tehdä?

Kun olet miettinyt yllämainittuja asioita, voit miettiä, miten ne toteutuvat tai näkyvät tällä hetkellä kasvatuksessa? 

Ja lopuksi kasvatusstrategia, mitä asioita täytyy tehdä, että suuntaat kohti visiotasi? Miten arvot voisivat tulla näkyviksi käytännöntasolla?

Käytännössä yhden perheen filosofia voisi olla esimerkiksi:

Visio: Saada luonnosta välittäviä ihmisiä, jotka ymmärtävät erilaisuutta.

Arvot: Luonnon kunnioittaminen, erilaisuuden hyväksyminen.

Strategia: Liikutaan luonnossa ja keskustellaan paljon sen monimuotoisuudesta. Pyritään tarjoamaan mahdollisuus lapselle tutustua esimerkiksi erilaisiin kulttuureihin. Ilmaisen Ella-sovelluksen avulla voit etsiä monipuolisesti kavereita lapsellesi! Voit ladata sovelluksen tästä iOS- tai Android versioina.

Toinen filosofia voisi olla esimerkiksi:

Visio: Saada omatoimisia ihmisiä, joilla hyvät käytöstavat ja jotka panostavat omaan hyvinvointiinsa.

Arvot: Itse yrittäminen, toisten kunnioittaminen, terveelliset elämäntavat.

Strategia: Annetaan lapsen tehdä mahdollisimman paljon itse, oli kyse leipomisesta tai pukemisesta, mutta jo ihan pienikin saa yrittää itse tehdä. Arvostetaan yrittämistä. Toimitaan itse kohteliaasti muita kohtaan ja pidetään yllä terveellisiä elämäntapoja, jolloin lapsen on mahdollista oppia vanhemman esimerkistä.

Ehkä oleellisinta filosofian luomisessa on se, että se on vanhempien itsensä kokoama, eikä siihen ulotu ulkopuolelta mahdollisesti tulevia paineita. Filosofia ei voi olla oikea tai väärä, sen täytyy olla tekijänsä näköinen, kuten lapsetkin usein ovat. Kun näet oman suunnitelmasi valmiina, voit saada siitä hyvän pohjan kasvatustyöllesi. Vanhempana olet kuin puutarhuri, joka hyödyntää tukikeppejä (visio), maaperää (arvot) sekä kastelukannua (strategia) ja niiden ympäröimänä kasvatettavalla on vapaus kasvaa omanlaisekseen. Tuntuu usein myös siltä, että asioiden ajaminen omista lähtökohdista on helpompaa kuin ns. valmiin kaavan noudattaminen. Tästä syystä toivonkin, että käytätte aikaa omien visioiden, arvojen ja strategioiden pohdintaan! Jokainen filosofia on arvokas, eikä sen luomiseen ole yhtä ainutta oikeaa tapaa.

Keräämme lukijoiden kasvatusfilosofioita ja niitä voi lähettää osoitteeseen info@ella.fi . Niistä kootaan blogikirjoitus, jossa kuvaillaan, millaisia asioita niissä korostui. Osa filosofioista saatetaan julkaista, tosin ilman tekijän nimeä tai tunnistettavia tietoja.

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?