Leikki on tutkimisen korkein muoto.

Leikin on todettu vaikuttavan monella tavalla myönteisesti lapsen kehitykseen. Leikin kautta opitaan sosiaaliset vuorovaikutus taidot, joita lapsi tarvitsee koko elämänsä aikana.

 


Leikki on lapsen työtä. Leikki on lapsen kieli.  Leikki on tutkimisen korkein muoto. Leikki on tärkeintä.

Upeita sanoja ja ajatuksia leikistä.

Leikki on mielikuvitusta, joka vie leikkijän helposti mennessään. Leikkiin uppoutuessa saattaa ajan ja paikan taju hävitä. Lapset leikkivät kaikkialla maailmassa. Lapsen leikki kehittyy lapsen kasvaessa. Vauva leikkii sormillaan, mutta jo parivuotias lapsi rupeaa tarvitsemaan leikkiin kaveria.  Sopuisasti leikkivien lasten katseluun ei koskaan kyllästy. 

 

Tunnen aina onnea ja iloa, kun näen oman lapseni leikkimässä toisen lapsen kanssa.

Ollessani lapsi leikin ja askartelin paljon yksin ja minulla oli värikäs mielikuvitus. Parhaat leikit syntyivät kuitenkin kaverin kanssa.

Hiekkalaatikon ”koekeittiön” leikit ovat jääneet elävästi mieleeni. Voin vielä vuosikymmenten jälkeen nähdä itseni hiekkalaatikon reunalla valmistamassa mutakeittoa kaverini kanssa. Myös monet niityllä ja metsässä leikityt ulkoleikit ovat syvällä muistissani. Leluja ei silloin paljoa ollut ja monia leikeissä käytettyjä leluja valmistimme itse.  Lapsena olo oli 70 -luvulla enemmän ulkoilua ja vähemmän digitaalisuutta.  TV:stä seurattiin välillä Pikkukakkosta kun kanavia oli vain kaksi.

Olin aina olettanut, että lapsi oppii leikkimään luonnostaan. Samalla tavalla kuin kävelemään tai puhumaan.

Äitinä olen kuitenkin saanut kokea leikkitaidoiltaan erilaiset lapset. Leikkiminen ei ole kaikille lapsille helppoa ja luontevaa. Leikki voi tuntua raskaalta työltä lapsesta, jonka leikkitaidot eivät ole kehittyneet. Nämä lapset tarvitsevat usein enemmän tukea kaveri ja leikkitaitojen oppimisessa. Ihmeelliset vuodet kurssilla ymmärsin leikin todellisen tärkeyden ja opin tavan miten erilaisten lasten kanssa leikitään. Kurssilla korostettiin myös leikkikavereitten merkitystä.

Nykyisin lapset käyttävät paljon digilaitteita ja katselevat ohjelmia omilta tableteiltaan. Lasten sisällä yksin viettämä aika on lisääntynyt ja ulkoleikit vähentynyt. Vanhempien tehtävä on ohjata lapsiaan leikkitaidoissa ja kaveruudessa. Leikkikaverin voi löytää läheisestä puistosta, päiväkotiryhmästä tai vaikka Ella-kaverisovelluksesta. Kaverin kanssa ollessa digilaitteet on hyvä laittaa syrjään ja keskittyä kaveriin tutustumiseen, vaikka tutustumisleikin avulla.  Yhteisen leikin lapsille voi etsiä kätevästi ”Leikkipankista”.  Leikkipankista voi etsiä juuri oikeanlaista leikkiä tietyn ikäisille lapsille ja sinne voi myös lähettää oman leikkiehdotuksen.

Leikin on todettu vaikuttavan monella tavalla myönteisesti lapsen kehitykseen. Leikin kautta opitaan sosiaaliset vuorovaikutus taidot, joita lapsi tarvitsee koko elämänsä aikana. Kommunikointi, neuvottelutaidot, sekä kyky nähdä asiat toisen näkökulmasta ovat taitoja, joita lapsi tulee tarvitsemaan. Myös tunteiden käsittelytaito ja luovuus kasvavat leikkiessä. Useissa tutkimuksissa on todettu leikkiä korostavan varhaiskasvatuksen lisäävän menestymistä myöhemmin koulussa.

 Jokainen lapsi tarvitsee leikkiä ja leikkikaverin.

 

 

 

 

 

 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?