Leikki kehittää lapsestasi luovan ja itseensä luottavan

Leikki on korvaamattoman tärkeää lapsen kehitykselle.

On monta tärkeää syytä, miksi vanhempien tulisi leikkiä lastensa kanssa.


Leikki on korvaamattoman tärkeää lapsen kehitykselle

Leikki on lapsen ominta toimintaa ja arvokasta sellaisenaan. Leikin kautta lapsi käsittelee vuorovaikutussuhteita, tunteita ja toimintatapoja, joita hän on itse kokenut tai nähnyt. Hän oppii tuntemaan itseään ja omat rajansa, sekä miten suhtautua ympäröivään maailmaan. Leikki edesauttaa jokaisen lapsen kehitystä ainutlaatuiseksi, luovaksi ja itseensä luottavaksi yksilöksi.

5 vinkkiä leikkimiseen 

1. Leiki lapsesi kanssa vähintään 10-15 minuuttia päivässä. 

2. Nuoren lapsen kanssa ei tulisi leikkiä kilpailuleikkejä.

3. Vapaamuotoiset leikit ovat parhaimpia: Rakennuspalikat, nuket, autot jne.

4. Laita puhelin äänettömälle, jotta lapsi huomaa yhteisen aikanne tärkeyden. Lapsen kanssa voi leikkiä samaan aikaan joka päivä. 

5. Jos perheessä on useampi lapsi, yritä leikkiä jokaisen kanssa erikseen. 

Vanhempien osallisuus tärkeää

Lapsen kasvaessa hän tarvitsee aikuisen ohjausta luovan leikkitaidon säilyttämiseksi. Aikuisen kanssa leikkiessä lapsi voi kokeilla oivalluksiaan käytännössä, sekä ongelmien ratkaisutaitojaan. Aikuisen seurassa sanavarasto kehittyy, kun lapsi saa kertoa ajatuksistaan, tunteistaan ja tarpeistaan. Leikin varjolla voi vahvistaa lapsen itseluottamusta ja onnistumisen tunnetta. Lapsen sosiaaliset taidot kehittyvät, kun hän oppii vuorottelemaan, jakamaan ja ottamaan huomioon toisen tunteet. 

Osaatko leikkiä lapsen kanssa?

Lapsen kanssa leikkiessä tärkeintä on seurata hänen esimerkkiään; hänen mielikuvitustaan ja oivalluksiaan. Vanhemmat saattavat pyrkiä ohjaamaan lapsen leikkiä  määräämällä mitä tehdään ja miten, niin että se menisi "oikein". On kuitenkin tärkeää antaa lapsen ohjata leikkiä, jolloin aikuinen jäljittelee lasta ja tekee mitä lapsi pyytää. Näin lapsen mielikuvitus ja luovuus saa tilaa kasvaa, ja itsenäinen ajattelu kehittyä.

Kannusta lastasi

Anna lapsen mielikuvituksen lentää! Kaikki on mahdollista leikissä. Keskity lapsen sosiaalisesti hyväksyttäviin taitoihin ja kehu häntä. Kehuttavia taitoja voivat olla keskittymiskyky, kärsivällisyys, ongelmanratkaisukyky, kekseliäisyys, tunteiden ilmaiseminen, yhteistyökyky ja itseluottamus. Hyvä tahti kehumiselle on joka toinen tai kolmas minuutti leikin aikana.

Lapsi tarvitsee oman leikkikaverin

Aikuinen ei voi korvata puuttuvaa kaveria lapsen elämässä, vaan lapsi tarvitsee myös oman ikäisensä leikkikaverin. Jos lapsesi on vailla ikäistänsä seuraa, voit etsiä hänelle kaverin läheltänne Ella mobiilisovelluksen kautta. Lataa sovellus iOS:lle tai Androidille.

Lähde:

Carolyn Webster-Stratton, Ihmeelliset Vuodet

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?