Mitä on lastenhoidon aikapankki?

Haluaisitko sinä omaa aikaa lasten- ja kodinhoidon lomassa?

 

 


Vaihtokauppa

Muistatko kun lapsena vaihdoit tarroja tai postimerkkejä kavereitesi kanssa? Teini-iässä saatoit pestä kodin lattiat, jotta vanhempasi ostivat sinulle uudet farkut. Aikuisen kaupunkielämässä vaihtokaupat jäivät vähemmälle, kunnes maailmalla nousi aikapankki-ideologia.

Aikapankki

Aikapankissa maksuvälineenä on aika, riippumatta palvelusta, jonka antaa tai vastaanottaa. Ajatuksena on, että jokaisen käyttämä tunti on yhtä arvokas; tunti tunnista. Ideologiaan kuuluu myös ajatus siitä, ettei kenenkään tarvitse tulla toimeen yksin, vaan apua on saatavilla, kun sitä tarvitsee. Suomessa toimii kymmeniä aikapankkiyhteisöjä eri puolilla maata.

Aikapankkitoimintaa omalla piha-alueellasi?

Monet ihmiset ovat työttömiä, yksinäisiä, tai taloudellisesti tiukoilla. Aikapankkitoiminta palvelee kaikkia, koska siinä ei tarvita rahaa, ja se lisää yhteisöllisyyttä. Voisiko talojen puheenjohtajille jättää ehdotus lähialueen aikapankkitoiminnan aloittamisesta? 

Jokainen osallistuja tekee pankkiin palveluita, joita osaa, ja saa vastineeksi palveluita, joita itse tarvitsee. Kuitenkin oman ammatin harjoittaminen aikapankissa on veronalaista toimintaa, joten sitä kannattaa harkita. Vaihtopalveluja voivat olla hiustenleikkuu, auton lainaus, lyhytaikainen lastenhoito, siivous, erilaiset paperityöt, ruohon leikkuu, vaatteiden ompelutyöt, kaupassa käynti, koirien ulkoilutus jne. 

Kotiäitien keskinäinen vaihtokauppa

Jos taloyhtiöitä ei kiinnosta yhteisöllinen toiminta, voisiko lähialueen lasten leikkipaikoille jättää lappuja, joissa haetaan aikapankkitoiminnasta kiinnostuneita äitejä ja isiä? Pienten lasten vanhemmat tutustuisivat muihin lähellä asuviin perheisiin, joilla olisi sama kiinnostus. Näin esim. lastenhoitoa vuorottelemalla kukin saisi omaa aikaa vuorollaan.

Ella-mobiilisovelluksen kautta saat yhteyden lähelläsi asuviin lapsiperheisiin. Voit ladata Ellan puhelimeesi iOS- ja Android -versioina. Profiiliin voit kirjoittaa muiden nähtäväksi, että olet kiinnostunut lastenhoidon aikapankista. Näin voi syntyä laajakin lastenhoidon aikapankkiyhteisö, jonka lisäksi lapset saavat uusia leikkikavereita.

 

 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?