Lapsen kolme tärkeintä kaveritaitoa.

Kavereritaidot ovat lapsen tärkeimpiä taitoja.

 Kaveritaidot ovat tärkeimpiä taitoja, joita lapselle tulisi opettaa.


Mitä kaveritaidot ovat ja miten niitä voi opetella?

Hyvät kaveritaidot kantavat lasta pitkälle ja auttavat häntä luomaan ystävyyssuhteita, sekä toimimaan yhdessä toisten lasten kanssa. Lapsi oppii kaveritaidot vanhemmiltaan, sekä muilta läheisiltä, joiden kanssa hän on tekemisissä. Aikuisen roolimalli esimerkkinä on tärkeää kaveritaitoja harjoitellessa. Kaveritaidot ovat tärkeimpiä taitoja, joita lapselle tulisi opettaa.

Suoritimme kyselytutkimuksen lasten kaveritaidoista varhaiskasvattajille keväällä 2017. Kyselyyn vastasi yli sata varhaiskasvattajaa eripuolilta Suomea ja saimme arvokasta tietoa tästä tutkimuksesta. Tässä kolme eniten mainintoja saanutta kaveritaitoa:

1. Lapsi osaa osoittaa empatiakykyä:

 Empatia on kyky havaita toisen tunnetila, sekä kyky osoittaa toiselle myötätuntoa. Empatiaa voi opettaa lapselle tarinoitten ja satujen avulla. Tunteiden nimeäminen ja niistä keskusteleminen lapsen kanssa auttaa lasta ymmärtämään, miltä toisesta tuntuu. Empatia ja tunnetaidot kehittyvät, kun vanhempi viettää aikaa lapsen kanssa ja on aidosti kiinnostunut lapsestaan.

2.Lapsi osaa hyväksyä ja kunnioittaa erilaisuutta:

Olemme erilaisia, mutta yhtä arvokkaita ja se on suuri rikkaus. Erilaisuuden hyväksyminen ja toisen ihmisen kunnioittaminen on taito, joka lisää myös yhteisöllisyyttä. Lapsen tulisi ymmärtää, että jokainen meistä on erilainen ja ainutlaatuinen. Erilaisuutta voi lapsen kanssa käydä läpi myös satujen avulla.

Kohtaamme päivittäin erilaisia ihmisiä ja olemme myös itse jonkun toisen mielestä ”erilaisia”.  Vanhempien esimerkki on tässäkin kaveritaidossa tärkeää. Vanhemmat voivat näyttää, miten he kohtelevat toisia ihmisiä kunnioittavasti, riippumatta erilaisuudesta. Pienillä eleillä, sanoilla, ilmeillä ja teoilla on suuri merkitys, joka tarttuu lapsiin. 

3. Lapsi hallitsee hyvät käytöstavat:

 Lapsi osaa kiittää, pyytää anteeksi, tervehtiä ja esitellä itsensä.

Vanhemmat antavat mallin myös näissä taidoissa.  Onkin hyvä pitää mielessä, että sinä olet lastesi käytöstapojen opettaja. Lapsi tarkkailee sanojasi, äänensävyäsi ja käytöstäsi jatkuvasti. 

 Lapsen kanssa voi harjoitella ja keskustella hyvistä käytöstavoista. Kun lapsi toimii hyvien käytöstapojen mukaan häntä tulisi kehua ja huomioida hyvä käytös välittömästi.

Tervehtiminen, esittäytyminen, kättely, kiittäminen ja anteeksi pyytäminen kehittyvät harjoittelun ja esimerkin voimalla.

Hyvät kaveritaidot ovat rikkaus, joista on lapselle hyötyä koko elämän ajan.  Siksi kaveritaitoja kannattaa opetella jo varhain. Vanhempien rooli kaveritaitojen opettajana ja kaveritapaamisten järjestäjänä on suuri. Ella- sovelluksen kautta vanhemmat voivat löytää lapsilleen uusia kavereita, joiden kanssa kaveritaitoja voi harjoitella. 

Kuvagalleria

Ella suoritti kyselytutkimuksen lasten kaveritaidoista varhaiskasvattajille keväällä 2017
Lapsen tulisi ymmärtää, että jokainen meistä on erilainen ja ainutlaatuinen ja se on suuri rikkaus.
Ella- sovelluksen kautta vanhemmat voivat löytää lapsilleen uusia kavereita, joiden kanssa kaveritaitoja voi harjoitella.
Empatia ja tunnetaidot kehittyvät, kun vanhempi viettää aikaa lapsen kanssa ja on aidosti kiinnostunut hänestä.

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?