Tässä tehokas tapa rauhoittaa lapsi.

Myönteinen sisäinen puhe ja ongelmanratkaisumenetelmät auttavat lapsia säätelemään hankalia tunteitaan (blogikirjoitus "Auta lastasi oppimaan tunteiden säätelyä" 2.6.2016). Joskus he kuitenkin tarvitsevat edelleen apua reaktioiden käsittelyssä. Joissain tilanteissa mielen kuohu etenee raivokohtaukseksi ja rauhoittumiseen tarvitaankin muita keinoja.


Konna-keino

"Konna-keino" on tehokas tapa rauhoittua ennen ongelman ratkaisua. 

Pyydä lastasi kuvittelemaan, että hänellä on kuori johon vetäytyä, kuten kilpikonnalla. Sitten ohjaa häntä vetäytymään "kuoreensa", hengittämään syvään kolme kertaa, ja sanomaan itselleen:

"Pysähdy, hengitä syvään, rauhoitu."

Seuraavaksi hän voi sanoa:

"Minä osaan rauhoittua. Minä pystyn siihen. Pystyn pitämään vihan kurissa. Pystyn välttämään tappelut."

Anna lapsen pysyä kuoressaan niin pitkään, että hän tuntee itsensä riittävän rauhalliseksi tullakseen ulos ja yrittääkseen uudelleen asiaa, joka jäi raivokohtauksen alle.

Pienille lapsille voi olla tehokasta harjoitella konna-keinoa kilpikonnakäsinukkea apuna käyttäen. Sen avulla lapsi näkee mielessään kilpikonnan vetäytymässä kuoreensa. Käsinuken sijaan voi lainata kirjastosta kuvakirjoja kilpikonnista.

Aikalisä

Raivokohtauksen jälkeen on mahdollista keskustella siihen johtaneesta ongelmasta. Voit ohjata lapsen ongelmanratkaisun vaiheiden läpi, ja keskustella siitä, mitä tapahtui ja miten lapsi voisi toimia toisin seuraavalla kerralla. Välikohtauksen intensiivisimmässä vaiheessa voi olla viisainta olla puuttumatta asiaan. Jos lapsen käytös on kuitenkin niin agressiivista, ettei sitä voi jättää huomiotta, kokeile "aikalisää."

Lapsi, joka on lyönyt toista, tai käyttäytynyt muutoin tuhoavasti, lähetetään aikalisäpaikalle. Näin hänen agressiivinen käytöksensä ei saakaan aikuisten huomiota. Lapset janoavat huomiota ja kielteinen huomio on heidän mielestään parempi kuin huomiotta jääminen. Huutaminen huonosta käytöksestä, tai periksi antaminen lapsen tunteenpurkauksissa lisäävät todennäköisesti niiden uusiutumista tulevaisuudessa. Mutta jos vanhempi ei kiinnitäkään huomiota huonoon käytökseen, se hiipuu vähitellen. Näin käy varsinkin, jos opetat vaihtoehtoisia käyttäytymistapoja, joista palkitset niiden toteutuessa.

Selitä lapselle, että agressiivinen käytös johtaa "aikalisään", ja mitä se käytännössä tarkoittaa. Esim. viiden minuutin istuminen tuolissa huoneen nurkassa, minkä aikana lapsi rauhoittaa itseään. Apuna voi hyvin käyttää konna-keinoa. Kerro myös lapselle, että pidät kirjaa hänen onnistuneista rauhoittumisistaan, ja tietty määrä kehitystä palkitaan lapsen kanssa sovitulla tavalla. Vanhemman tulisi itse pysyä asiallisena lähettäessään lapsen aikalisäpaikalle. 

Tässä vielä ongelmanratkaisun ohjeet lasta varten: 

- Määrittele mikä ongelma on ja miltä minusta tuntuu

- Mitä minä voisin asialle tehdä? Miettikää ratkaisuehdotuksia (ilman rajoitteita)

- Arvioi mahdollisia ratkaisuja: Mitä tapahtuisi, jos tekisin näin?

- Mikä ratkaisu olisi paras, ottaen huomioon reiluuden, turvallisuuden ja mielihyvän?

- Toteutus: Olenko tekemässä sitä, mitä päätin tehdä?

- Mikä oli lopputulos? Arvioi tulokset.

 

                                                                                      Lähde: Carolyn Webster-Stratton, Ihmeelliset Vuodet 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?