Ystävyyssuhteet kasvattavat lapsen itsetuntoa.Tutustuminen on ensimmäinen askel kaveruussuhteen syntymiselle.

Ystävyyssuhteet kasvattavat lapsen itsetuntoa.

Kavereiden saamiseen ja pitämiseen tarvitaan sosiaalisia taitoja.


Kavereiden kautta lapset oppivat ymmärtämään toisiaan ja itseään monella eri tasolla. Ystävyyssuhteet kasvattavat lapsen itsetuntoa ja edistävät  hänen kokonaisvaltaista terveyttään. Kaikki lapset haluavat kaverin. Kavereiden saamiseen ja pitämiseen tarvitaan sosiaalisia taitoja, jotka joillakin kehittyvät luontaisesti suotuisassa ympäristössä. Taidot voi myös opetella, ja siinä vanhemmilla on suuri rooli auttaessaan ja tukiessaan lastaan. 

Keinoja kavereiden löytymiseen

Lapselle on suotava mahdollisuuksia tavata muita lapsia. Yksi tapa löytää kavereita on Ella-mobiilisovellus. Rekisteröitymällä käyttäjäksi näet lähelläsi olevat muut sovelluksen käyttäjät ja voit ottaa heihin yhteyttä samantien. Lataa sovellus tästä iOS:lle tai Androidille. Ellan käyttäjät ovat siis lasten vanhemmat, jotka sopivat tapaamisista.

Lapselle voi löytyä kavereita perinteisesti harrastuksen kautta, erilaisista kerhoista ja leikkipaikoilta. Vanhempien tehtävä on viedä lapsi paikkoihin, joissa kontaktin syntyminen muihin lapsiin mahdollistuu. 

Hyvät sosiaaliset taidot

Lapset havainnoivat aina vanhempiensa käyttäytymistä ja reagointeja. Niin myös vanhempien sosiaaliset taidot toimivat lapsille ensisijaisena mallina. Läheinen suhde lapseen auttaa näiden mallien hiomisessa ja taitojen opettelemisessa.

Tärkeimmät sosiaaliset taidot ovat yhteistyökyky, kommunikaatiotaito, empatia, omien tunteiden hallinta sekä vastuullisuus. Käytännössä nämä suuret sanat tarkoittavat monia pieniä käyttäytymisen malleja.

Pelien säännöt

Lapsen on helpompi osallistua peleihin, ja tulla hyväksytyksi mukaan peliin, jos hän osaa pelin säännöt. Kysy lapselta mitkä pelit häntä kiinnostaa, tai katsokaa minkälaisiin peleihin olisi mahdollisuus osallistua lähialueella, ja opetelkaa pelamaan. Lapsesta ei tarvitse tulla parasta, vaan riittää että hän osaa pelata ja uskaltautuu mukaan.

Käyttäytymisen säännöt

Edellä mainitut sosiaaliset taidot toimivat harmonian ylläpitäjinä lasten ja aikuisten kohdatessa. Jos lapsi kuitenkin repii toisen kädestä lelun tai kiukuttelee oman lelunsa jakamisesta muiden kanssa, muista toruessa, että lapsi ottaa mallia sinusta. Ole kunnioittava, lempeä ja varmasanainen ojentaessasi häntä. Opeta lapsille jakamisen ja vuorottelun taito, sekä iloitsemisen toisen ideoista ja onnistumisista. 

Vaikeiden tilanteiden käsitteleminen

Jos lapsesi on menossa tilanteesen, johon hän ei halua mennä, käykää asia läpi etukäteen. Kuuntele ensin hänen ajatuksiaan ja tunteitaan tilanteesta, tuomitsematta. Sitten voitte miettiä erilaisia tapoja hänelle selvitä siitä. Esimerkiksi vieraiden lasten juhliin osallistuminen voi jännittää. Silloin voi harjoitella lapsen kanssa mitä sanoa, kun hän saapuu juhliin. Tai jonkun tuntemattomista juhliin osallistujista voi kutsua kotiinne leikkimään, jolloin lapset saavat mahdollisuuden tutustua toisiinsa etukäteen.

Juttele lapsesi kanssa

Vietä joka päivä aikaa keskittyen lapsesi kanssa keskusteluun. Tarkoituksena ei ole opettaa mitään, vaan keskustella päivän tapahtumista, tai ihan mistä vaan lapsi haluaa puhua. Kuuntele häntä, kysele ja reagoi jollain tavalla hänen kertomaansa. Samalla kun opit tuntemaan lapsesi ajatuksia, hän oppii keskustelu- ja kommunikaatiotaitoja.

Asioiden näkeminen toisten kannalta

Kun luette kirjaa, voit kysyä lapseltasi, miltä joltain kirjan hahmosta tuntuu. Tai miksi hahmo tekee tiettyjä asioita. Jos lapsesi kertoo jostain päivän tapahtumasta, kysy häneltä mitä hänen mielestään ihmiset tunsivat, ja miksi he tekivät mitä tekivät.

Kielteisten tunteiden käsittely ja ongelmien ratkaisu

Kaikissa kaveruussuhteissa nahistellaan jossain vaiheessa. Jos lapsesi kertoo ikävästä tapahtumasta kaverin kanssa, kuuntele. Voit todeta asian neutraalisti, ja pyytää lastasi tunnistamaan mistä ongelma johtuu. Sitten voitte miettiä yhdessä ratkaisukeinoja, keskustella niistä ja lopuksi lapsi valitsee vaihtoehdoista sen, jonka toteuttaa. 

Yritä olla sekaantumatta lasten kinasteluun, paitsi jos se etenee fyysiseksi tönimiseksi tai tappeluksi. Lapsille voi ohjastaa miten pyydetään anteeksi toiselta.

Et voi tehdä lapsellesi kavereita, mutta rakkaudella ja kärsivällisyydellä, sekä tukemalla häntä vahvistat hänen rohkeuttaan tutustua muihin lapsiin. Tutustuminen onkin ensimmäinen askel kaveruussuhteen syntymiselle.

Lähteet:

https://www.kidsmatter.edu.au/families/about-friendship/making-friends/helping-children-learning-positive-friendship-skills

http://edis.ifas.ufl.edu/fy545

http://www.pbs.org/parents/education/going-to-school/social/laws-of-friendship/

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?