Kavereita Nolla - tositarinoita lasten yksinäisyydestä

Kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttilan ensimmäinen suuren yleisön tietokirja ilmestyi viime vuonna (2015). Kirjassa on monia tositarinoita lasten yksinäisyydestä, mutta myös lohdullista tietoa mitä voimme tehdä tälle valtavalle ongelmalle, josta joka viides lapsi ja nuori ajoittain kärsii.


KAVEREITA NOLLA-kirja vetää hiljaiseksi.

Tämän luettua ymmärtää hiukan enemmän tästä valtavan suuresta ongelmasta.

Kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttilan ensimmäinen suuren yleisön tietokirja ilmestyi viime vuonna (2015). Kirjassa on monia tositarinoita lasten yksinäisyydestä, mutta myös lohdullista tietoa mitä voimme tehdä tälle valtavalle ongelmalle, josta joka viides lapsi ja nuori ajoittain kärsii.

Mitä yksinäisyys on ja miltä se tuntuu?

Lainauksia kirjasta:

"Ulkopuolisuutta, kelpaamattomuutta. Se on sitä, ettei kukaan ole lähellä jakamassa asioita. Ei ystävät, perhe, ei kukaan."

 "Hirveää, kun tuntuu, että kukaan maailmassa ei välitä, ja kun olemassaololla ei olisi mitään merkitystä."

"Inhottavinta ikinä. Tuntee olevansa ulkopuolinen ja täysin turha koko maailmassa."

"Joudun taas kerran laittamaan kännykkäni laturiin, ja aloin miettiä miksi edes teen niin. Katsoin puhelimen lokia, ja en ole saanut yhtään puhelua. Tosin loki kestää vain 60 päivää. Seuraavaksi katsoin viestejä. Sain viimeksi viestin 13.2.2013 (nyt 29.7.2013) Sekin oli vaan Soneran tarjousviesti. Mitä yksinäinen edes tekee puhelimella? Ei kukaan kuitenkaan soita, joten voisin hankkiutua siitäkin eroon."

" Minulla ei ole ketään, jolle puhua. Minua on haukuttu ja kiusattu ja tuntuu ettei kukaan välitä. Kaikki vihaavat minua. Tuntuu kun välillä haluaisin kuolla. En jaksa tätä elämää. Kukaan ei jaksa katella mua. Mä elän täs maailmas haamuna, ei mua kukaan tänne jää kaipaamaan." (11-vuotiaan tytön kirjoitus)

"Jos sais valita, niin mieluummin ottaisin, et joku vaikka hakkais mua, mut silti mulla olis joku kaveri, kun tän, ettei kukaan edes huomaa mua. Mä luulen, ettei mun luokkalaiset ees muista mun nimeä. Tai no. Tiedän. kun nyt just kävi niin" (12-vuotiaan pojan haastattelu)

"Mitä mä voin tehä? Kukaan ihminen ei rakasta mua tai muutenkaan pidä tärkeänä ihmisenä. Tunnen olevani surkimus kaikessa suhteessa. Olen ruma, en ole sosiaalinen, en ole mukavaa seuraa, en osaa laittaa ruokaa, en ole hyvä lapsi tai sisarus,...en ole mitään!! Teen ihan pirusti töitä, että musta pidettäis, mut silti mulla ei ole kavereita. Kukaan ei halua olla mun kaa. Mä varmaan kuolen koht yksinäisyyteen ja suruun, vaik oon vast nuori. Itsensä uneen itkeminen alkaa uuvuttaa..."

Lisätietoa kirjasta

Lue Kavereita Nolla-kirjasta kertova juttu Iltalehdestä tai tilaa kirja itsellesi (kirja.fi).

Lähde: Junttila, Niina (2015) Kavereita nolla. Lasten ja nuorten yksinäisyys. Tammi

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?