Muuttaessa lapsen on mahdollista löytää uusia kavereita, vaikka vanhoja jääkin ikävä.

Perheitten muuttaminen on yleistä ja se vaikuttaa myös lapsiin.

Perheen muuttaminen vaikuttaa aina myös lapsiin.


Puhukaa tulevasta muutosta

Nykyään lapsiperheiden muutot ovat tavallisia. Muuton syinä voi olla isomman asunnon tarve, uusi työpaikka, vanhempien ero tai vanhempien halu tarjota lapsille parempi elinympäristö. Sekä lapset että aikuiset voivat kiintyä paikkoihin ja tapoihin, mutta lapsen tärkein turvallisuuden lähde on suhde vanhempiin ja muihin läheisiin ihmisiin. 

Lapselle tulisi kertoa tulevasta muutosta samaan aikaan kuin muillekin tutuille. Epämääräisten vihjailujen kuuleminen aiheuttaa vain turvattomuutta. Lapsen kanssa kannattaa käydä mahdollisuuksien mukaan  tutustumassa uuteen kotiin, kodin ympäristöön ja päiväkotiin tai kouluun. Lapselle on myös tärkeää tietää mitkä asiat pysyvät samoina. Jos muuttostressi heijastuu myös lapseen, hänelle voi kertoa miten muutto uuteen paikkaan on kuitenkin hyvä asia.

Ellan kautta uusia kavereita

Kaikissa muutoksissa lapsen kanssa tulisi läpikäydä hänen tunteensa; pelot ja odotukset, niin usein kuin on tarpeen. Jos lapsi itkee eroa kavereistaan, anna hänen surulleen tilaa ja aikaa. Vanhaa kotipaikkaa ja kavereita kannattaa muistella valokuvin ja kertomuksin. Niiden avulla lapsi voi muodostaa kokonaiskuvan elämästään. Pitäkää yllä lapsen vanhoja kaverisuhteita kirjeitse, sähköpostitse tai puhelimitse niin kauan kuin lapsi kokee sen tärkeäksi.

Auta lasta löytämään uusia kavereita Ella mobiilisovelluksen avulla. Voit ladata sovelluksen tästä iOS:lle ja Androidille. Anna uusien tuttavuuksien tulla kylään, vaikka olohuoneen lattia olisi vielä täynnä muuttolaatikoita. 

Pitkän tutkimuksen karu tulos

Tanskassa tehty tutkimus seurasi 1,4 miljoonan henkilön elämää 15 vuoden iästä 40-vuotiaiksi. Tutkimuksessa selvitettiin henkilöiden ikä muuttojen aikana, sekä tehtyjen muuttojen määrä. Näitä tietoja suhteutettiin mm. henkilöiden yrittämiin itsemurhiin, tehtyihin rikoksiin, sekä mielenterveys- ja päihdeongelmiin.

Tutkimuksen tuloksena todettiin, että mitä enemmän henkilön varhaisessa nuoruudessa oli muuttoja, sitä todennäköisemmin niillä oli negatiivisia vaikutuksia hänen terveyteensä myöhemmällä iällä. 

Elämässä tulee aina olemaan eroja ja muutoksia. Niistä avoimesti puhumalla voidaan helpottaa lapsen sopeutumista uuteen ja opettaa ymmärtämään, että vaikka ne aiheuttavat surua, niiden kautta voi myös löytyä uusia mahdollisuuksia ja iloja.

Lähteet:

Janna Rantala, Lasten Psykiatrian Erikoislääkäri

Medical Daily

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?