Jokainen lapsi tarvitsee kehuja

Kulttuurissamme on yleensä vierastettu kehumista. On pelätty, että lasten kehuminen pilaisi heidät jotenkin. Tilanne onkin päinvastainen. 


Kehumisen hyödyt

Kehut kannustavat lasta oikeaan suuntaan kasvattaen samalla hänen itsetuntoaan. Kehuja saamalla lapsi oppii arvostamaan itseään ja kehumaan myös muita. Muiden kehumisen myötä sosiaaliset suhteet paranevat.

Tuntuuko kehuminen teeskentelyltä?

Harjoittelemalla oppii hyväksi kehujaksi! Kehuminen on eri asia kuin manipulointi. Kehumisella ei tulisi olla tarkoitus saada lapsi tekemään jotain tai myöntymään johonkin. Sen tarkoitus on nimenomaan vahvistaa myönteistä käytöstä niin että lapsi tiedostaa asian. Mitä enemmän kehut, sitä luonnollisemmaksi se muuttuu.

Kehuja ei tulisi pantata

Lasta olisi hyvä kehua jo yritysvaiheessa, eikä vain täydellisen suorituksen yhteydessä. Jos lasta kehutaan vain hyvän saavutuksen jälkeen, hän oppii luovuttamaan ennen tavoitteeseen pääsyä. 

Lasta pitäisi myös kehua arkipäiväisissä asioissa; kun hän menee nukkumaan käskettäessä, puhuu rauhallisesti ja selkeästi, on pessyt kätensä, vienyt roskan roskakoriin jne. Olisi tärkeää huomioida lapsen yrittäminen ja kannustaa häntä jo siitä.

Näe se, mitä lapsi jo tekee

Voi olla joku asia, mikä jää lapselta jatkuvasti tekemättä pyynnöistä huolimatta. Muista kehua lasta niistä muista asioista, joita hän tekee ehkä pyytämättäkin. Esim. oman huoneen siivoaminen jää, mutta roskien vieminen tapahtuu luontaisesti.

Kun lapsi ei ota kehuja vastaan

Lapsella voi olla niin kielteinen kuva itsestään, että hän ei kykene ottamaan vastaan kehuja. Vaikka lapsi olisi agressiivinen ja vaikea, ja vanhemmat menettävät hänen kanssaan jatkuvasti hermonsa, silloinkin hän tarvitsee kehuja. Itseasiassa sellainen lapsi tarvitsee vielä enemmän kehuja, jotta kuva itsestä muuttuisi myönteisemmäksi. Vanhempien on etsittävä lapsesta ne kehuttavat piirteet, joiden kautta vahvistaa tämän itsetuntoa.

Näin kehut lasta

- Hyvin keksitty!

- Ihana nähdä sinua.

- Oli tosi hienoa kun...

- Olipa hyvin ajateltu.

- Menipä hyvin kun...

Kun oppii kehumaan lasta, oppii samalla näkemään itsensäkin myönteisemmin. 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?