Kahta juhlaa -kirjassa ilahduttavia pilkahduksia perhe-elämän arjesta

Luettuani Anna Hakalan ”Kahta juhlaa eli ruuhkavuosihuollon tarpeessa”- kirjan oivalsin, että hänellä on käytössään vanhemmuuden suurennuslasi. Uskoakseni kaikissa lapsiperheissä asuu pientä väkeä, jotka päivittäin tuottavat hauskoja oivalluksia ja hulvattomia letkautuksia. Mielestäni Anna on oivaltavalla tavalla kyennyt näkemään näitä sutkautuksia, kohtaamaan ne välittömällä tavalla ja aidosti hämmästellen. 


Tuntuu kuin Anna eläisi ”lapsiperheen ihmemaassa” ja ympärilleen katsellessaan näkisi kiehtovia asioita, jotka liittyvät hänen lastensa kasvuun ja vanhemmuuteen. Vaikuttaa siltä, kuin hän katselisi lapsiperhe-elämäänsä suurennuslasin läpi ja tutkivalla tavalla kiinnittäisi huomiota lasten pieniin ja tärkeisiin kommentteihin sekä tempauksiin.

 

”Pääsiäisen jäljiltä on monta tapaa oppia, ettei jokaisen kiiltävän kuoren alla ole suklaata. Vihtori kokeili lounaaksi lihaliemikuutiota”

 

Nelihenkisen perheen arkipilkahduksia kahden kannen välissä

Minulla oli ilo saada Anna vieraakseni Ellan toimistolle. Tämä blogikirjoutus pohjautuu kirjailijan haastatteluun sekä hänen kirjaansa. Hakalan perheeseen kuuluvat Annan lisäksi arkiaskareisiin osallistuva isä sekä kaksi pientä lasta. Kahta juhlaa on kokoelma fb-postauksia usean vuoden ajalta, joista ilmenee lapsiperhe-elämän hulvattomien hetkien välähdyksiä. Aluksi Anna aikoi tehdä kokoelman lapsilleen muistoksi, mutta ymmärsi myöhemmin, että kirja toimisi hyvin myös keskustelun avauksena muillekin ruuhkavuosiaan eläville. Positiivinen näkökulma lapsiperheen haasteelliseen arkeen onkin kirjan suola. Halu nähdä ruuhkavuosien hyvät puolet on tietoinen valinta, jonka taustalla vaikuttaa myös perheneuvolassa suoritettu kurssi.

 

Kahta juhlaa eli ruuhkavuosihuollon tarpeessa kirjan voi ostaa myös kirjakaupasta

Kuva 1. Anna Hakala: Kahta juhlaa eli ruuhkavuosihuollon tarpeessa

”Anna Hakala aavistelee illaksi ihan pieniä vauhteja: olen lähdössä kolmen ukkoni kanssa koeajamaan Viking Gracea. Onhan siellä pallomeressä pelastusveneet?”

 

Ihmeelliset vuodet-kurssilta tukea vanhemmuuteen

Hakalan perhe sai hyvän tuen kasvatukseensa perheneuvolan tarjoamasta ihmeelliset vuodet- kurssista. He olivat tavanomaisella neuvolakäynnillä ääneen pohtineet lastensa tottelemattomuutta, jolloin heille kerrottiin perheneuvolan tarjoamasta kurssista. Anna kommentoikin, että oli mielenkiintoista mennä kurssille lasten takia, mutta kyse olikin enemmän muutoksesta vanhempana toimimisessa. Kurssilla huomio oli lasten sijaan vanhemmissa ja sitä kautta heidän oli mahdollisuus muuntaa kasvatuskäytäntöjään ja päästä vaikuttamaan lasten kasvuun. Kurssi kesti yhden syksyn ajan ja vaati osallistujiltaan sitoutumista. Ennen kurssille pääsemistä Anna oli miehensä kanssa haastattelussa, jossa selvitettiin heidän tilanteensa soveltuvuutta kurssille. Ryhmässä syntyi hyvä henki ja vaikutti siltä, että osallistuneille vanhemmille teki hyvää kuulla muidenkin perheiden elämiin liittyvistä haasteista. Ryhmäkokoontumisissa ei ollut mukana lapsia, vaan kurssilaiset muodostuivat vanhemmista, joille oli tarpeen saada tukea omaan kasvatustyöhönsä.

 

Turun perheneuvolan lista siitä, milloin on hyvä olla yhteydessä perheneuvolaan.

Kuva 2. Lista on suora lainaus Turun kaupungin nettisivuilta, linkki löytyy tästä.

 

Arjen verkostoja

Keskustelimme myös yleisellä tasolla hänen perhe-elämästään. Annan lapsiperhe-elämään ei liity sumuisia hetkiä, joista hän ei enää muistaisi mitään, vaan heidän perhe-elämä on ollut lähinnä ”tasaista sekoilua”. Annalle on ollut tärkeä myös yhteisöllinen verkosto, joka koostuu ystävistä, sukulaisista ja tuttavista. Ihmisyys, avoimuus ja aitous ovat hänelle tärkeitä arvoja, joiden pohjalta hän kohtaa ihmisiä ja kommunikoi muiden kanssa. Hän mielellään kuulee erilaisista näkökulmista ja pallottelee ajatuksiaan myös eri elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa. Hän puhuu avoimesti omista ajatuksistaan ja valinnoistaan. Siksi hän on voinut avoimesti puhua vanhemmuuden haasteellisuudesta. Hän toivoo kirjansa kannustavan myös rohkeasti kohtaamaan lapsiperhe-elämään liittyviä haasteita, asioita sen kummemmin kaunistelematta. Hän kommentoikin, että ”eletään ja annetaan toisten elää” ja autetaan toisia, kun tarvetta, jolloin elämän hyvistä hetkistä voi nauttia välittömällä tavalla.

 

”Se vielä jännempi kisastudio: ”Rakas! Tekikö Tsekki maalin, vai puriko Vihtori sua?”

 

Maailma lapsen näkökulmasta

Anna kertoi, että hänestä on hienoa omien lastensa kautta saada mahdollisuus nähdä ja kokea lapsen maailma uudelleen. Hän arvostaa mahdollisuutta tulla uudelleen lapseksi. Kun katsoo arkea Annan suurennuslasin avulla, voi löytää vanhemmuuteen ilahduttavia näkökulmia. Tavallisessa lapsiperhearjessa hulvattomat hetket ovat usein kuin tarjottimella nähtävissä, mutta vaatii tarkkaavaisuutta ja läsnäoloa poimia niitä ihmeellisyyksiä mitä ympäristöstä löytyy. Annan kirjan luettuani huomasin, että itsekin huomaan herkemmin hauskat sutkautukset, joita lapseni tuottavat. Kirjan kautta sain myös itselleni vanhemmuuden suurennuslasin käyttöön ja tutkin lasteni oivalluksia omassa kotilaboratoriossani.

 

Lapsen ihmeellinen maailma

Kuva 3. Lasten ihmeellinen maailma

 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?