Ihmeellinen on isyys

Isänpäivän kunniaksi on hyvä pohtia isyyden erilaisia ulottuvuuksia. Isäksi tulo ottaa, opettaa ja antaa – järjestys riippuu kustakin isästä.


Priya Elan kirjoittaa Vice-lehden artikkelissaan, että lapsen syntyminen on kuin “paksu, kuolaava kääpiö marssisi sisään ja veisi elämäsi”. Isyyteen on hänen mukaansa miltei mahdotonta valmistautua etukäteen. Kaikilla on toki ajatuksensa, millaista se tulee olemaan. Kuitenkin “hyvin pian selviää, että jokainen synnytyskokemus on erilainen, ja sinä et tiedä siitä yhtään mitään”.

Kun lapsi vihdoin saapuu maailmaan ja perhearki alkaa, totut siihen, että olosi tuntuu koko ajan krapulaiselta, näytät kävelevältä tunkiolta ja kaikki, mitä sanot kuulostaa oudolta haikulta. Näin pelottelee Priya Elan.

Isä voi hyvin

Edellisten ajatusten jälkeen on kiinnostavaa tutustua “isyysekspertin” Wayne Parkerin teeseihin. Hänen mukaansa isyys vaikuttaa monella tavalla positiivisesti miehen hyvinvointiin.

Isän terveys paranee ja aktiivisuustaso nousee. Isäksi tuleminen auttaa tekemään terveellisempiä valintoja. Isällä on perhe huolehdittavanaan, joten hänen pitää huolehtia myös itsestään.

Luonnollisesti myös isän hoivavietti paranee ja mahdollinen itsekeskeisyys vähenee. Lastensa lisäksi isän kiinnostus puolison, ystävien ja työkavereiden hyvinvointia kohtaan voi kasvaa.

Parkerin mukaan isäksi tulo kehittää selviytymiskeinoja jokaisella elämänalueella – myös töissä ja harrastusten parissa. Tyytyväisellä perheenisällä on omat kikkansa stressin sietämiseen, ja hänellä on pienempi riski sairastua masennukseen kuin yksineläjällä.

Isyys on ihmeellistä ja kummallista. Myös Priya Elanin mielestä.

“Siinä se on, oma vauvasi, kyynelten ja kakan keskellä. Se, joka varastaa järkesi ja yöunesi, mutta söpöydellään hyvittää kaiken. Jopa klo 3.57 aamuyön syövereissä hänen kauneutensa pelastaa tilanteen. Isyys on oudoin, psykedeelisin matka, jolle tulet ikinä lähtemään. Se tuntuu kuin salamaniskulta – joka päivä.”

Hyvää isänpäivää!

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?