Ekaluokkalaisen ensimmäinen koulupäivä

Koulun alkaminen on valtava muutos lapsen ja hänen perheensä elämässä. Uusi tilanne voi olla innostava, mutta myös haastava ja stressaava. 

 


Esikoulu valmistaa lasta jo tulevaksi koulunkävijäksi. Vanhemmat ovat kuitenkin lapsen suurin tukija uudessa elämätilanteessa, ja onkin paljon mitä heidän kannattaisi tehdä lapsen kanssa ennen koulun alkua. 

Koulusta puhuminen

On selvää, että koulussa opetellaan esim. lukemaan ja laskemaan. Näitä taitoja ei tarvitse osata ennen ekalle luokalle menoa, vaan sinne mennään oppimaan. Koulussa tutustutaan uusiin lapsiin ja aikuisiin, ja siellä tehdään myös kivoja juttuja. Vessassa käyminen kannattaa myös miettiä etukäteen; missä se on ja mitä tehdä, jos kesken tunnin tulee kova hätä. 

Koulureitin ja rutiinien harjoitteleminen

Koulutie kannattaa käydä läpi muutaman kerran ennen ensimmäistä päivää, jos lapsen on tarkoitus kävellä sinne yksin. Matkan varrelta voi etsiä mielenkiintoisia asioita, jotka muistuttavat lasta oikeasta reitistä. Ennen koulun alkua olisi hyvä jo sisäistää tulevat nukkumaanmeno- ja heräämisajat, ja varmistaa kiireetön koulumatka.

Ostokset koulua varten

Lapsen on kiva saada itse valita koulureppunsa, penaalin, ja mahdollisesti joitain vaatteitakin koulunkäyntiä varten. Lisäksi on muistettava kynät ja muut pienet tarvikkeet. Edellisenä iltana kaikki pakataan valmiiksi ja päälle pantavat vaatteet otetaan esille.

Ensimmäinen kouluaamu

Lapsen jättäminen yksin kouluun on monelle vanhemmalle kova paikka. Kannattaa kuitenkin reippaasti ja tilannetta pitkittämättä jättää lapsi opettajalle ja muistuttaa häntä, että hänet tullaan hakemaan koulun loputtua. Yleensä lapsi sopeutuu uuteen luokkaansa kun äiti tai isä poistuu. Jos tilanne on hyvä, ota valokuva.

Koulun jälkeen

Ensimmäisten kouluviikkojen jälkeen lapsi saattaa olla kovin väsynyt ja ehkä kiukkuinenkin. Tuona aikana loppupäivät olisi hyvä pyhittää rauhoittumiselle ja kokemuksista puhumiselle. Tarvittaessa nukkumaanmenoaikaa voi aikaistaa joksikin aikaa ja hellyyden osoituksia lisätä. 

Tarkista lapsen koulureppu mahdollisilta vanhemmille tarkoitetuilta viesteiltä. 

Uudet luokkakaverit

Jos lapsi on kovin ujo, hänen uusia luokkakavereitaan voi kutsua leikkimään tutustumisen helpottamiseksi. Kahden kesken leikkiminen helpottaa kaveruuden syntymistä ja luonnollisen kanssakäymisen kehitystä. Mukaan voi kutsua myös lasten vanhemmat, joiden kanssa kehittyvä yhteityö palvelee myös lasten hyvinvointia koulussa.

Uusi kaveri Ellan kautta?

Jos lapsesi asuukin kaukana koulustaan, eikä luokkakavereita ole mahdollista tavata koulun jälkeen, katso Ella-mobiilisovelluksen kautta löytyisikö kotinne läheltä kaveria. Ella-mobiilisovelluksen voi ladata iOS- ja Android-versioina ella.fi-sivultamme.

Lähteet:

Oxford Owl, Guide to starting school

Perusopetus.fi

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?