Äiti on multitaskaaja

Lapsiperheen arjen pyörittäminen vaatii äidiltä pitkää pinnaa ja kykyä luovia montaa asiaa yhtä aikaa. 28-vuotias kolmen lapsen äiti kertoo omia vinkkejään hankaliin hetkiin.


“Monen mielestä meidän arki näyttää varmaan aika kaoottiselta. Mulla on vauva kantorepussa, imetän samalla, teen ruokaa ja koitan vastailla poikien kysymyksiin, kun he lukevat tai tekevät palapelejä vieressä.”

28-vuotias Jenna on kolmen pienen pojan äiti. Isommat pojat ovat viisi- ja neljävuotiaita, ja pienin on vasta kolmen kuukauden ikäinen. Arki on vähintäänkin värikästä. Lisämaustetta tuovat myös keskimmäisen pojan puheterapia ja päiväkotipäivät. Isommat pojat viettävät pari päivää viikossa päiväkodissa.

“Moni varmaan ajattelee, että kun lapset on päiväkodissa, niin sehän on helppoa. Siirtymätilanteet ja aamuhetket ovat usein kuitenkin niitä kaoottisimpia. On tietty aika, kun pitää ehtiä bussipysäkille tai bussi lähtee ilman meitä. Pitää saada kolme poikaa ovesta ulos kylläisinä ja lähtemään puolijuoksua pysäkille.”

Vinkkejä vaikeisiin päiviin

Hankalimpina päivinä joku lapsista on kipeänä, kaikki ovat väsyneitä ja vauvakin on itkuinen. Jenna ei kuitenkaan juuri koskaan huuda lapsilleen.

”Mulla on hyvät hermot. Meillä on sellainen systeemi, että lasken viiteen. Lapset eivät halua tietää, mitä tapahtuu, kun lasken siihen viiteen asti.”

Tällaisten päivien jälkeen hermot ovat kuitenkin olleet koetuksella, ja äiti kaipaa hetken omaa rauhaa. Jenna rentoutuu mielellään esimerkiksi yksin saunassa kynttilänvalossa tai lataa akkujaan nukkumalla, kun puolisokin on kotona.

“Jos meillä on ollut levotonta, koitan hakea arjen keskellä sellaista omaa rentoutumista. Hyviä keinoja ovat muun muassa sauna, suklaa, leffa, kävelyretket, musiikki, omat harrastukset ja ystävät.”

Jos Jennaa itkettää, hän antaa tunteiden tulla. Sitten jaksaa taas.

“Hakeudun makuuhuoneeseen itsekseni. Jos lapset ihmettelee, niin sanon, että äidille tuli paha mieli tai että väsyttää.”

Vaikka äitinä oleminen vaatii toisinaan melkoista multitaskingia, on tärkeää olla myös armollinen itselleen.

“Se on mulle itsellenikin vielä vähän vaikeaa. Kaikkea ei vain aina pysty tekemään. Pienet hemmottelut keskellä arkea auttaa jaksamaan.”

Mikä helpottaa sinun arkeasi? Jaa vinkkisi Ellan Facebookissa!

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?