Joskus äitiys ei olekkaan sitä mitä on kuvitellut ja yksinäisyys voi yllättää tuoreen äidin.

Joskus äitiys ei olekkaan sitä mitä on kuvitellut ja yksinäisyys voi yllättää tuoreen äidin.

Toivotun ja rakastetun lapsen saaminen voi muuttaa naisen elämää niin täydellisesti, että seurauksena on oman identiteetin kadottaminen.


Entisen elämän menettäminen

Jo raskauden aikana tulee useimmiten luovuttua vanhoista tavoista ja menoista. Lapsettomat ystävät saattavat jäädä pois kuvioista, kun kiinnostuksen aiheet, ja sen myötä puheenaiheet muuttuvat. Vanhat harrastukset eivät ehkä enää sovi kuvioihin ja liian moni asia muuttuu lyhyessä ajassa. Omien tarpeiden huomioiminen jää, kun pieni ihmisen alku valtaa elämän ja tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa ja läsnäoloa.

Superäidit

Nykynaisella on paljon muitakin haaveita ja tavoitteita elämässään kuin äidiksi tuleminen. Joskus äitiys ei olekaan sitä, miksikä sen oli kuvitellut kaikkine äitijumppineen ja äitikerhoineen. Mediassa esitellään tehokkaita superäitejä, jotka juoksevat joka paikassa osallistumassa joka asiaan, ja näyttävät aina täydellisiltä ja virkeiltä. Heidän asettamansa kuva äitiydestä on useimmiten epärealistinen, eikä itseään kannata verrata äitinä sellaiseen. Riittämättömyyden tunne voi johtaa eristäytymiseen.

Muita syitä, jotka voivat johtaa yksinäisyyden tunteeseen

Yksinhuoltajuus

Erojen lisäksi perheitä hajottavat toisen vanhemman (yleensä isän) kaukana sijaitseva työpaikka. Kun vielä ei ole sukulaisia lähellä, jotka voisivat auttaa, tuore äiti jää todella yksin lapsensa hoidon kanssa. Lapsenhoidon lisäksi on yksin vastattava kodinhoidosta, kaupassakäymisistä, ruoanlaitosta, sekä  selvittävä erityistilanteista ja muista vastuista, jotka vievät äidin kaiken ajan ja voimat. 

Kotipaikka

On vaikea tavata muita äitejä, jos sellaisia ei näy lähistölläsi. Olisi jaksettava pakata lapsi ja tarvikkeet rattaisiin ja lähteä liikkeelle vaikka bussilla. 

Ellan kautta löydät kotipaikkakunnallasi asuvat muut sovelluksen käyttäjät. Voit ladata Ella-sovelluksen iOS- tai Android käyttöiseen puhelimeesi ja ottaa muihin äiteihin yhteyttä sen kautta. Ella on ilmainen ja helppo käyttää.

Raha

Kyllä raha ratkaisee jonkin verran. Jos on varaa palkata hoitaja lapsille silloin tällöin, niin se vapauttaa lähtemään pois kotoa vaikka tapaamaan niitä lapsettomia kavereita. Rahalla saa myös auton, joka mahdollistaa vaivattomamman kulkemisen pidemmällekin lasten kanssa. Matka sosiaalisuuteen on helpompi.

Rutiinit

Rutiinien seuraaminen on todella tärkeää pienten lasten kanssa, ja oman järjen ylläpitämiseksi. Mutta orjuuudesta voi välillä poiketa. Jospa pyykkien silittämisen sijaan joku ilta kutsuisitkin vanhan kaverisi kylään, kun lapset jo nukkuvat? Tai jos miehesi tullessa illalla kotiin heitätkin lenkkarit jalkaan ja haet naapurin kävelylle?

Sisäänpäin käänteisyys (introvertti)

Jos et viihdy isommassa porukassa, jo pelkästään ostoskeskukseen lähteminen voi olla vaikeaa. 

Synnytyksen jälkeinen masennus

Useimmille masennus tulee yllätyksenä. Se on sairaus, joka vaatii hoitoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Pitkittyessään se vaikeuttaa koko perheen elämää, ja altistaa pysyvämpään yksinäisyyteen.

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?