9 tapaa, joilla isovanhemmat voivat tukea lastensa kasvatustyötä

Isovanhemmilla on paljon elämänkokemusta, mutta vanhemmat ovat lastenlasten ensisijaiset kasvattajat.


9 tapaa tukea lastasi vanhemmuudessa 

1. Kerro lapsellesi, että kunnioitat hänen tapaansa kasvattaa lapsia.

2. Kerro, että haluat auttaa pienissäkin asioissa, esim. tiskauksessa, vaatteiden silityksessa ja imuroinnissa.

3. Kehu ja tue: "Olette upeat vanhemmat." " Jokainen meistä tekee virheitä joskus." jne.

4. Kannusta: "Lapsenne ovat ihania." "Kaikilla lapsilla on vaikeita kausia." "Teistäkin kasvoi vaikeuksista huolimatta noin upeat aikuiset."

5. Kerro, että olet käytettävissä, jos apuasi tarvitaan. Rohkaise pyytämään apua.

6. Kerro, että tiedät ja ymmärrät, että on normaalia tuntea avuttomuutta, varsinkin ensimmäisen lapsen kanssa, ja olet itsekin kokenut sen.

7. Lupaa noudattaa lastesi kasvatusssääntöjä, niin paljon kuin mahdollista. Sopikaa yhdessä poikkeuksista, esim. nukkumaanmenoajasta.

8. Kerro, että on etuoikeus ja kunnia saada viettää aikaa lasten kanssa. Muista kiittää luottamuksesta.

9. Anna lastesi ymmärtää, että he ovat nyt suurimmat päättäjät lastensa kasvatuksessa. Muista, että isovanhemmuudessa on paljon opittavaa, ja yritä tehdä parhaasi rakkaiden lastesi eteen. 

Määräilevä vai hupsu isovanhempi

Isovanhempana on vaikeaa olla sekaantumatta omien lastemme kasvatusasioihin. Haluamme parasta sekä omille lapsillemme vanhempina, että lapsenlapsillemme, mutta olisi viisainta antaa aikuisten lastemme hoitaa omien lastensa kasvatus omilla periaatteillaan.

Jotkut isovanhemmat haluavat, että heidän kodissaan eletään tiettyjen ehtojen mukaisesti, kun taas toisilla ei ole väliä, vaikka lapsenlapsi tulisi hoitoon ohjelappu kaulassaan. Pienet poikkeukset tuskin aiheuttavat ongelmia peruskasvatuksessa, mutta lapsen vanhempien kasvatustyötä ei tulisi kumota. Vanhempien kanssa voi keskustella niistä säännöistä, joissa voi joustaa, tai joista voi olla omat versionsa isovanhempien luona. Isovanhemmilla on oikeus myös helliä lapsenlapsiaan ja olla hupsuja ja hauskoja. 

Maailma on muuttunut ja sen myötä kasvatus

Voimme isovanhempina kiinnittää huomiota siihen, miten neuvomme ja tuomme esiin ehdotuksiamme. Isovanhemmilla on paljon elämänkokemusta ja näkemystä lasten kasvattamisessa. Silti on tärkeää kuunnella aikuisten lastemme motivaatioita ja perusteita heidän omista kasvatusmenetelmistään. Maailma on muuttunut paljon siitä, kun olimme itse pienten lasten vanhempia. Emme ehkä ole sisäistäneet vielä kaikkia asioita, jotka vaikuttavat lastemme ja lastenlastemme elämään tänä päivänä. Mutta voimme kuunnella ja viisastua.

Nykyajan muuttuneessa maailmassa on mahdollista löytää lapsenlapselleen kavereita myös mobiilisovelluksen kautta. Ellassa on jo isovanhempia käyttäjinä. Lataa ilmainen sovellus puhelimeesi iOS- tai Android- versiona, keskusteltuasi ensin asiasta lasten vanhempien kanssa. 

Kasvatustyön tukeminen

On helppoa tarjota neuvoja ja ohjeita omien kasvatuskokemustemme perusteella, ja nähdä missä omat aikuiset lapsemme tekevät mielestämme virheitä. Tärkeämpää olisi kuitenkin tukea heitä omassa kasvatustyösään ja kehua heitä siitä, mitä he tekevät oikein. Voimme opetella luottamaan lastemme kykyyn kasvattajina ja vanhempina, ja harjoitella heidän kehumistaan ja tukemistaan, vaikka joskus olisimmekin eri mieltä. 

Isovanhemmuus on elämänkokemusta ja rikkautta!

Lähde: grandparents.com

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?