8 asiaa, jotka yllättävät tuoreet äidit

Vauvan saaminen on elämän suurin ihme. Hormonimuutoksen ja hämmennyksen myllerryksessä äitiyden omaksumiseen voi liittyä ennen kokemattomia asioita.


1. Valtava rakkauden ja välittämisen tunne

Useimmat kokevat, että äidinrakkaus on suurinta. Sen turvin jaksaa vaikka mitä ja tulee tehtyä lisää ihmeitä.

 2. Ainakin keskivartalo on erinäköinen ja kokoinen raskauden jäljiltä

Mediassa näemme kuvia tuoreista Hollywood-äideistä, joiden vatsalihakset erottuvat jo parin viikon jälkeen synnytyksestä. Harvemmalla on mahdollisuus palkata personal trainer ja imettäjä-hoitaja ja treenata 6 tuntia päivässä. Ja voivathan julkkisten upeat kroppakuvat olla manipuloitujakin. Kunnioita naisellista vartaloasi, joka on juuri suoriutunut elämän vaativimmasta ja ihmeellisimmästä tehtävästä. 

3. Maitoa pulppuaa rinnoista koko ajan, tai maitoa ei tule tarpeeksi

Jos imetys yleensä onnistuu, voi olla että myös toisesta rinnasta suihkuaa iloinen maitolähde vaatteillesi. Onneksi kaupoista saa maidonkerääjiä ohjeineen, eikä arvokas tavara mene hukkaan. Jos taas maidon tuotanto on huonoa, voit syyttää geenejäsi. Olet täydellinen äiti ilman runsasta maidon tuotantoakin, ja kaupasta saa hyvänlaatuisia maidonkorvikkeita.

4. Yksinäisyyden tunne

Vauvan ensimmäiset viikot ja kuukaudet pitävät tuoreen äidin niin kiireisenä, ettei yksinäisyyttä ehdi ajatella. Päivien rutinoiduttua alkaa kaipaamaan vertaistukea. Kaupungit ovat täynnä tuoreita äitejä! Ella mobiilisovelluksen kautta voi löytää muita äitejä lähialueelta, joiden kanssa jakaa ilot ja epävarmuudet äitiyden polulla. Lisäksi pienet lapset saavat leikkiä keskenään ja opetella sosiaalisuuden taitojaan. Sovelluksen voi ladata iOS- tai Android -versioina.

5. Yövalvominen ja univaje

Jotkut vauvat heräävät usein öisin, varsinkin jos heillä on koliikkivaivoja tai muu kipuja aiheuttava tila. Äidit jaksavat unettomia öitä liiankin pitkään, mikä voi johtaa sairauksiin tai masennukseen. Yövalvomisia olisi hyvä jakaa vauvan isän kanssa aina mahdollisuuksien mukaan. Tärkeintä olisi saada nukkua välillä ehjä yö, ettei ainakaan päivisin näkisi hallusinaatioita.

6. Miestä kohtaan ei enää riitä kiinnostusta

Miten paljon mies voi itse vaikuttaa lapsensa äidiltä saamaansa huomioon? Jos mies on jatkuvasti pakosalla velvollisuuksistaan, niin se ei päädy hyvin hänenkään kannaltaan. Kotona ja lapsenhoidossa auttava puoliso sen sijaan on äärimmäisen seksikäs olento. Anna miehen osallistua ja häärätä mielin määrin omalla tavallaan. Jaettu vastuu johtaa jaettuun iloon. 

7. Vauvan jatkuva itkeminen

Tuore äiti voi kokea vauvan itkun ahdistavana, vaikka vauva olisikin vain nälkäinen. Uusi tulokas ei vielä osaa tilata sanallisesti maitoaan. Mutta jos vauva on sairas tai koliikkinen, jatkuva itku voi tehdä hulluksi. Korvatulpat, rauhoittava Zen-musiikki, syvähengitys, vauvan heijaaminen, itsesi heijaaminen… Kun tilanne jatkuu ja jatkuu ja jatkuu, olisi hyvä kysyä vaikka neuvolasta, mistä voisi palkata vauvan hoitajan apuun. Tai pyytää tuttuja viemään huutava vauva rattaissa ulos edes tunniksi.

8. Synnytysmasennus

Oireet: Alavireisyys, elämänilon menetys, tuskaisuus, pelkotiloja, paniikkia, ahdistusta, kuoleman ajatuksia, ruokahalun muutos; lihominen tai laihtuminen, alemmuudentunne, syyllisyys, unohtelu, päättämättömyys, huono keskittymiskyky, unettomuus (Wikipedia). 

Puhu avoimesti neuvolassa tuntemuksistasi ja ajatuksistasi. Voit myös pitää päiväkirjaa, jos jaksat ja ehdit. Älä jää yksin huoliesi kanssa, vaikka hävettäisi. Olet vauvallesi tärkein ihminen ja hän tarvitsee sinua. Pidä siis huoli myös itsestäsi.

 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?