Viisi tietä kaveruuteen

Viisi tietä kaveruuteen

Auta ja rohkaise lastasi saamaan kavereita – hienotunteisesti ja hauskasti. Kokosimme viisi vinkkiä vanhempien hyödynnettäviksi.


1. Auta lastasi sosiaalisten taitojen kehittämisessä

Sanotaan, että hyvän ystävän tunnistaa siitä, ettei hänen kanssaan tarvitse välttämättä puhua mitään. Kevyt keskustelu kuitenkin auttaa, että päästään tälle tasolle ja tutustumaan uuteen kaveriin.

Sosiaalisten taitojen harjoittelun voi aloittaa kotioloissa tuttujen perheenjäsenten kanssa. Voit opettaa lapsellesi vaikka roolileikin keinoin, millaisia eri vaihtoehtoja on aloittaa yksinkertainen keskustelu ja miten keskustelu etenee jouhevasti. Kuunteleminen on tärkeää, mutta niin on myös omien ajatustensa jakaminen ääneen.

2. Järjestä leikkitreffejä

Playdates – niitä harrastavat sosiaalisina seuraeläiminä tunnetut jenkit. Mutta luonnistuvathan ne myös meiltä skandinaaveilta!

Onnistuneiden leikkitreffien ohjenuora kuuluu näin: kutsu vain muutama osallistuja, pidä treffit lyhyinä, suunnittele kivaa ohjelmaa etukäteen ja tarvittaessa laita myös itsesi likoon leikkiin. Ensimmäiset leikkitreffit voi järjestää tutulla maaperällä kotona, mutta myös leikkipuistot ovat oivia paikkoja treffaamiseen.

3. Millaisia kaveruksia on olemassa? Lukekaa ja katsokaa!

Kirjoja ja elokuvia erilaisista kaveruksista on lukemattomia. Kumppanuuskertomusten lukeminen ja katsominen on mainio tapa tutustuttaa pieni (tai miksei vähän isompikin) lapsi vähitellen kaverisuhteiden maailmaan. Samalla voit hienovaraisesti tunnustella, millä mieltä lapsesi on asiasta ja virittää keskustelua.

Tarinoiden kautta lapsi voi myös oppia empatiaa toisia kohtaan – sitähän kaveruudessa kaivataan.  

4. Anna Ellan auttaa

Uudenlainen polku kaveruuteen käy myös Ella-mobiilisovelluksen kautta. Kaverihaku-toiminnon avulla voit etsiä muita leikkiseuraa etsiviä lapsia läheltäsi. Kun leikkikaveri löytyy, voitte jutella sovelluksen kautta ja sopia vaikkapa ne edellä mainitut leikkitreffit!

Ellan testijakso on parhaillaan käynnissä. Liity testaajaksi!

5. Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä: älä vaadi liikoja

On tärkeää, että et heijasta omia sosiaalisia odotuksiasi lapseesi. Vaikka olisit itse tottunut isoon kaveriporukkaan, lapsellesi yksi tai kaksi kaveria voi riittää paremmin kuin hyvin.

Älä myöskään painosta lasta liikaa, jos hän ujostelee uusien tuttavuuksien lähellä. Liiallinen rohkaiseminen voi kääntyä itseään vastaan, jos lapsi tuntee itsensä pakotetuksi. Jotkut lapset ovat temperamentiltaan varautuneempia kuin toiset. Muista siis, että kavereiden hankkimisessa edetään lapsen ehdoilla.

Lähteet:

babycenter.com
turnaroundanxiety.com

 

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?