10 vinkkiä miten kasvattaa lapsen itsetuntoa

Koskaan ei ole liian myöhäistä rakentaa parempi itsetunto, ja tulla sen myötä hyväksi roolimalliksi lapselleen.


Sana itsetunto käsittää sen, mitä ajattelemme itsestämme ja miten koemme ja arvotamme itsemme. Hyvän itsetunnon omaava lapsi kokee ansainneensa rakkauden. Hän on valmis kohtaamaan sellaisiakin haasteita, joista ei välttämättä seuraa onnistuminen. 

Lapset, joilla on huono itsetunto ovat usein kriittisiä itseään kohtaan. He ovat haluttomia kohtaamaan haasteita, sillä mahdollinen epäonnistuminen vain vahvistaisi heidän kielteistä kuvaa itsestään. He eivät myöskään koe olevansa rakkauden arvoisia. Kielteinen itsekuva on yhteydessä moneen kokonaisvaltaiseen häiriöön, mm. depressioon, ahdistuneisuuteen, syömishäiriöihin sekä vahingollisten aineiden käyttöön.

Yksi vanhemmuuden tärkemmistä tehtävistä on varmistaa, että lapselle kehittyy terve itsetunto, joka kantaa hänet läpi elämän. 

1. Pitämällä hyvää huolta itsestäsi näytät mallia terveestä itsetunnosta

Lapset ovat herkkiä aistimaan vanhempiensa olotiloja. Itse asiassa lapset kopioivat vanhempiensa käyttäytymismalleja ja peilaavat heidän kauttaan omia tunteitaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä rakentaa parempi itsetunto, ja tulla sen myötä hyväksi roolimalliksi lapselleen. Elämän haasteisiin voi hakea apua eri tahoilta, ja sitä kautta oppia rakastamaan itseään.

2. Kiinnitä huomiota siihen, miten puhut lapsellesi ja miten kuuntelet häntä

Ongelmatilanteessa pitäydytkö sen kertaisen ongelman varsinaisessa ydinasiassa? Vai arvosteletko lastasi yleistäen? 

Esim. "Markulla oli vaikeuksia jakaa lelujaan Eeron kanssa." 

Tai: "Markku on huono jakamaan." 

Sitten voit kysyä lapseltasi ongelmaan johtaneesta syystä. Kuuntele.

3. Auta lastasi ilmaisemaan tunteensa ja muuttamaan valheelliset uskomukset itsestään

Ohjaa lasta ilmaisemaan tunteensa sekä onnistuneissa, että haastavissa tilanteissa, jotta hän oppisi tunnistamaan ja sanallistamaan omat tunteensa.

Kun lapsi esittää itsestään kielteisen uskomuksen (esim. "Olen tyhmä"), rohkaise häntä katsomaan tilannetta eri kantilta:

"Mitä todisteita sinulla on tyhmyydestäsi?" 

"Yksi huono valinta ei tarkoita, että olet tyhmä. Sinulla on valtavasti vahvuuksia ja hienoja ominaisuuksia."

4. Painota yrittämisen ja asioiden loppuun viemisen tärkeyttä lopputuloksen sijaan

Tutkimukset osoittavat, että tuloksen sijaan on tehokkaampaa palkita yrittämisestä ja tehtävän loppuun saattamisesta. Lapselle tulisi tehdä selväksi, että häntä arvostetaan omana itsenään, eikä suinkaan hänen saavutuksistaan muihin lapsiin nähden.

5. Luo kotiin turvallinen ja rakastava ympäristö

Lapsen hyvän itsetunnon kehittymiselle on välttämätöntä, että hänen elinympäristönsä on turvallinen ja rakastava. Tapojen ja sääntöjen tulisi olla selkeitä. 

Varmista lisäksi, että lapsen sosiaalinen elämä kodin ulkopuolella on turvallista. 

6. Muista, että myös epäonnistuminen on osa elämää

Jotta oppisimme ja kehittyisimme, meidän on koettava myös epäonnistumisia. Hyvän itsetunnon omaavat lapset kestävät epäonnistumisia ja näkevät ne oppimisen mahdollisuutena. 

7. Anna lapsesi ottaa riskejä ja tehdä omia valintojaan

Vanhempien voi olla vaikeaa pysytellä erossa asiasta ja katsoa lapsensa epäonnitumista. On kuitenkin tarpeellista, että lapsi ottaa riskejä ja tarttuu häntä kiehtoviin asioihin. Samalla hän kehittää luottamusta itseensä sekä ongelmanratkaisutaitojaan.

8. Anna lapsesi osallistua yhteistyöhön

On tärkeää, että lapsesi pääsee osallistumaan yhteisölliseen toimintaan erilaisten aktiviteettien kautta. Se voi olla joukkueurheilua, musiikki- tai taide harrastus, tai vaikka leiri.

9. Opeta lapsesi suhtautumaan kriittisesti mediaan, varsinkin someen

Internetin ja median kieltäminen lapselta yleensä vain kasvattaa hänen kiinnostustaan niihin. Sen sijaan voit opettaa lastasi suhtautumaan informaatiotulvaan siten, että hän kykenisi tehokkaasti suodattamaan ja käsittelemään mediassa esille tulevia asioita.

10. Muista, että rakkaus on ehdotonta

Pidä huoli, että lapsesi ymmärtää mitä rakkaus on. Osoita rakkautesi häntä kohtaan huolimatta siitä, mitä tapahtuu. Selvitä hänelle myös, että rakkautesi on rajatonta. Tämä on peruspilari lapsesi itsetunnolle.

                                                                                                       Lähde: Dr. Jill Emanuele / mindbodygreen

Ystävän löytyminen kasvattaa lapsen itsetuntoa, kun on ikätoveri, jonka kanssa jakaa leikit ja tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Ella voi auttaa kaverin löytämisessä. JOKAINEN LAPSI ANSAITSEE KAVERIN!

Lataa Ella-sovellus

Lataa Ella-sovellus ilmaiseksi puhelimeesi ja löydä uusia kavereita!

Kerro artikkelista ystävillesi!

Uusimmat

Ella

  • Ella on täysin uusi, kotimainen mobiilisovellus lasten vanhemmille
  • Tutustu muihin perheisiin ja etsi lapsellesi hänen ikäisiä kavereita läheltäsi!
  • Kehitämme Ellaan myös muita lapsiperheen arkea helpottavia palveluja — liity nyt mukaan ja auta meitä kehittämään palvelua!

Kopioi linkki ja jaa se ystävillesi!


×
Tykkäsitkö tästä?